torsdag 21 november 2024

inloggad som

Två av tre har nytt jobb efter tidigare sparpaket på Sony och Ericsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de uppsagda är hoppfull, visar färska siffror om de som fick gå i tidigare års varsel. Mer än två tredjedelar har nytt jobb i dag, och en stor andel har till och med fått högre lön.

190 fasta tjänster och cirka 160 konsultjobb försvinner som nettoeffekt av att Ericsson lägger ned modemverksamheten i Lund och samtidigt startar en forskningsenhet inom radioteknik. På Sony Mobile ska var sjunde tjänst kapas världen över.

Varslen kommer ungefär ett år efter att den senaste sparrundan verkställdes. 2012 och 2013 fick runt 430 personer gå från Sony Mobile medan närmare 290 fick lämna ST-Ericsson i samband med skilsmässan från STMicroelectronics.

De allra flesta av dem har i dag hittat nya jobb, visar färska siffror från Trygghetsrådet som Rapidus tagit del av. 376 före detta Sony-anställda har anmält sig till Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän på fackets och arbetsgivarens uppdrag. 299, alltså närmare 80 procent, har gått vidare till nya arbeten medan 77 personer är kvar i omställning hos Trygghetsrådet.

De tidigare ST-Ericssonanställda har haft kortare tid på sig att hitta nytt jobb, men även här är 65 procent av de 237 som vänt sig till Trygghetsrådet åter i arbete. Då är inte de 40 som togs över av Intel medräknade. Minst två tredjedelar av de som sagts upp från telekomjättarna de senaste två åren har därmed fått nytt jobb.

Bo_Altinius— Generellt har personalen på Sony och Ericsson bra kompetens och erfarenhet vilket gör att de lätt kommer vidare, säger Bo Altinius, regionchef på Trygghetsrådet till Rapidus.

De som fått jobb har enligt Trygghetsrådets uppföljningsenkäter i regel gjort ett karriärsteg uppåt. 82 procent av de före detta ST-Ericssonmedarbetarna uppger att de fått liknande eller högre befattning än vad de hade innan. 40 procent har fått högre lön. Siffrorna för Sonypersonalen ser i princip likadana ut. Av de som fått jobb är merparten, 65–70 procent, kvar i Malmö-Lundområdet. Övriga är fördelade runt om i Skåne och en handfull har fått jobb i Köpenhamn.

Uppsagda_tabell_v2
Siffrorna visar de uppsagda som tagit hjälp av Trygghetsrådet.

Bo Altinius menar att den skånska arbetsmarknaden är god för ingenjörer, trots svängningar både inom och utom Sverige.

— Det ser mest positivt ut. Bland annat söker Saab Kockums 200 ingenjörer, säger han.

Saabs presschef Sebastian Carlsson vill dock inte precisera om uppsagda telekomingenjörer står på Kockums önskelista.

— Vi har ett behov av ytterligare medarbetare inom hela den marina verksamheten, särskilt av specialiserade ingenjörer. Det stämmer att vi kommer behöva 200 personer, men det är över en längre tid. Vi börjar dock rekrytera nu, säger han till Rapidus.

Ytterligare 250 lediga tjänster i Skåne har anmälts till en rekryteringsmässa på Ideon på onsdag. Främst är det mjukvaruutvecklare som efterfrågas, men även ingenjörer inom elektronik och mekanik. Bland det 40-tal företag som letar folk på mässan finns Axis, Cybercom, Sigma Connectivity och konsultmäklaren Ework.

Jennie Lorentsson

Som Rapidus kunde berätta förra veckan planerar såväl Ericsson som Sony Mobile nya nedskärningar i Lund. Men statistiken för de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd.