I Köpenhamns sydhamn har mobilbolaget Lumigon A/S plöjt ner mångmiljonbelopp i utvecklingen av en ny smartphone. Men den väletablerade danska telekomanalytikern John Strand spår kommersiell uppförsbacke på en benhård marknad.
— Jag tror inte vi står inför en ny iPhone, säger John Strand till Rapidus.
Innan sommaren ska Lumigons tredje modell, den Androidbaserade Lumigon T2 HD, börja säljas. De båda första telefonerna gick dock knappt att hitta i butiker på våra breddgrader. När Rapidus når företagets kommunikationschef Rikke Juul Hansen är hon förvånansvärt tystlåten.
Vad ser ni som den viktigaste konkurrensfaktorn gentemot andra smartphones som iPhone och Android-lurar?
— Dansk design, solida och eleganta material som rostfritt stål vilket ger en känsla av kvalitet och flärd. Dessutom innovativa funktioner som frontkamerans unika blixt.
Lanserar ni också på svenska sidan Sundet inom den närmsta framtiden?
— Vi har inte offentliggjort vilka andra länder vi går in i så det kan jag dessvärre inte uttala mig om.
2012 gjorde Lumigon en förlust på 27,6 miljoner danska kronor.
Bokslutet för 2013 är inte offentliggjort ännu, men är ni självfinansierade eller behöver ni nu ta in externa investerare?
— Det kan jag dessvärre inte uttala mig om, säger Rikke Juul Hansen.
Vd Lars Gravesen är själv mångårig IT-entreprenör. 1995 grundade han DanTeam, som fyra år senare såldes till Aston Group, och 2001 drog han igång Excitor. Gravesens egna ägarbolag Investteam Holding och ApS Pst 17 Nr. 1098 visar idag förlust.
2012 nominerades Lars Gravesen till IVÆKSTprisen som årets våghals för att han gett sig in på smartphonemarknaden. Men även om kameran är från Sony och ljudet från Bang & Olufsen så är mod och namnkunniga underleverantörer inte nog, enligt analytikern John Strand.
— Problemet är att bolaget måste ta order i stora volymer innan de kan få bakomliggande tillverkare till att leverera tillräckligt för att de på allvar ska kunna ta sig ut på marknaden, säger han.
Lumigons nya modell ska bland annat säljas via Telenor och 3. Priset för minsta versionen är satt till 5.500 danska kronor, men det är alltså oklart om telefonen överhuvudtaget kommer till Sverige. Företaget är baserat i Sydköpenhamn, nära Nokias nedlagda utvecklingscenter.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø