torsdag 21 november 2024

inloggad som

Klart för nästa fas i Skånes innovationsstrategi

I vår ska den internationella innovationsstrategin för Skåne kokas ner till konkreta verksamhetsplaner. Ansvariga för tre utvalda fokusområdena är på plats, och budgeten för 2014 satt till motsvarande sju heltidstjänster.

Strategin antogs för ett år sedan av FIRS, forsknings- och innovationsrådet i Skåne, och syftar bland annat till att öka näringslivets och akademins chanser att få offentliga medel för innovationer. Exempelvis ligger 80 miljarder euro i potten i form av EU:s stimulansprogram för innovationer, Horisont 2020. Med innovationsstrategin ska regionen få ut mer av gemensamma investeringar som görs av industri och akademi.

Nu skrivs verksamhetsplaner för arbetet fem år framåt för de tre områden som FIRS valt ut: ”personlig hälsa” med bland annat kombinationen ICT och sjukvård, ”hållbara städer” där Malmö redan har genomfört flera projekt, och ”smarta material” som innefattar frågor runt Max IV och ESS i Lund.

Visionen är att Skåne ska bli den mest innovativa regionen i Europa till år 2020.

Enligt Lennart Svensson, chef för innovationsenheten vid Region Skåne, handlar det nu om att implementera strategin. Ett nytt arbetssätt med nya nätverk mellan näringslivets olika branscher och forskningsvärlden, ska användas när olika samhällsprojekt ska realiseras. Det ska ge fler och helt nya innovationer.

LennartSvensson2011— Det gäller inte bara nationella projekt. Internationellt är det mest troligt att de första stora samarbetena sker med Östersjöländerna inklusive Öresund och Nordtyskland, säger Lennart Svensson till Rapidus.

För att beskriva det nya arbetssättet använder han nordöstra Lund som exempel.

Vid exploateringen av Brunnshög har ett konsortium bildats av ett tiotal aktörer från skilda branscher, med bland andra Lunds Energi, Siemens, Akademiska hus och Lunds universitet. Tillsammans har de en budget på 19 miljoner kronor över två år, varav Vinnova står för halva summan. Målet är att gemensamt hitta helt nya lösningar i projekten.

Enligt Magnus Jörgel på Region Skåne är innovationsdriven upphandling en viktig drivkraft i processen. När kunden beställer ska det göras genom att beskriva behoven och inte, som nu oftast sker, slutprodukten.

MagnusJorgel2011— Detta är ett nytt beställningssätt för de allra flesta där leverantörerna inte begränsas i sina lösningar. Det är en väsentlig skillnad att beställa ”ett hus med lägre energiförbrukning”, jämfört med det gamla sättet ”bättre isolerade fönster”, säger Jörgel.

Med strategin hoppas FIRS att öka summan offentliga medel som kommer till Skåne med 10 miljarder kronor fram till år 2020, enligt Helene Vogelmann vid LU Open som arbetar med externa ansökningar.

Elisabet Ottosson

I vår ska den internationella innovationsstrategin för Skåne kokas ner till konkreta verksamhetsplaner. Ansvariga för tre utvalda fokusområdena är på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.