söndag 24 november 2024

inloggad som

Myndigheter nästa för snabbväxaren Hypergene

IT-stödd verksamhetsstyrning till kommuner har senaste åren genererat den största tillväxten inom mjukvarubolaget Hypergene i Malmö. Nu tar vd Per Hidenius sikte på andra sektorer inom den offentliga sfären.

Strömstad, Östra Göinge, Haninge och Norrtälje är de senaste i raden av svenska kommuner som Hypergene lagt till kundlistan. I fjol ökade bolaget omsättningen med närmare 40 procent, till 63,7 miljoner kronor med en vinst på 1,9 miljoner. I år ligger prognosen på samma tillväxttakt.

Parallellt har personalstyrkan växt från 50 till dagens drygt 70 anställda fördelade på kontor i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Enligt Per Hidenius står kommunsektorn för hälften av omsättningen medan resterande kunder finns inom det privata näringslivet, däribland SSAB, TV4 och Wihlborgs. Under närmaste året ska kundkretsen breddas.

per_hidenius— Vi deltar i ett par större ramupphandlingar inom den offentliga sektorn som vi har goda förhoppningar att komma med i, säger Per Hidenius.

Programvaran utvecklades först som ett renodlat beslutsstöd, men har senare kompletterats med funktion för budgetstyrning och strategisk styrning. Från att ha stått för all försäljning själva har bolaget senaste året börjat jobba med parterna CGI, Knowit och Stockholmskonsulten Infotrek. Att knyta till sig partner är ett första förberedande steg för att ta sig utanför Sverige, uppger Hidenius.

— Det finns mycket kvar att hämta på den svenska marknaden och en utlandsexpansion ligger fortfarande några år bort. Då kommer vi troligtvis att först testa i ett par länder.

Företaget är personalägt där Per Hidenius, Ola Engquist och grundaren Per Engvall står för största delen av aktierna.

— Vi har fått fem-sex propåer från främst amerikanska riskkapitalbolag där fyra har kommit senaste året, men det är inget vi har övervägt seriöst. Troligtvis kommer vi ta in andra ägare när vi väljer att expandera utomlands, säger Per Hidenius.

Joel Lyth

IT-stödd verksamhetsstyrning till kommuner har senaste åren genererat den största tillväxten inom mjukvarubolaget Hypergene i Malmö. Nu tar vd Per […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.