fredag 14 juni 2024

inloggad som

Schweiz går med i finansieringen av ESS…

Det intensiva arbetet att få de 17 medlemsländerna att slanta upp för ESS-bygget i Lund börjar ge resultat. Rapidus kan i dag berätta att det schweiziska parlamentet tagit beslut om att stötta bygget. Enligt planen ska landet stå för 3-4 procent av den slutliga kostnaden, som i dag beräknas till 1.843 miljoner euro.

Hittills har Sverige och Danmark själva stått för nästan hela notan under ESS-organisationens uppbyggnad. Bara under årets sex första månader sköt svenska och danska staten till 330 miljoner respektive 79 miljoner kronor till projektet. Tillsammans med Norge ska Danmark och Sverige stå för 50 procent av slutkostnaden för forskningsanläggningen, medan övriga miljarder är tänkta att komma från resterande 14 medlemsländer.

Förhandlingarna om vem som betalar vad är dock komplicerade och har dragit ut något på tiden.

Matti Tiirakari— Schweiz blir det första landet efter värdländerna som tar beslut om att bidra till konstruktionsfasen, säger administrative chefen Matti Tiirakari till Rapidus.

Beslutet togs i somras. Exakta storleken på Schweiz bidrag är ännu inte spikat, men värdländerna jobbar på att få in 3-4 procent av kostnaderna därifrån.

Under hösten räknar ESS-ledningen med att få förbindelser på plats från merparten av de övriga medlemsländerna.

— Det ser mycket positivt ut, alla jobbar mot en lösning. Och skulle det bli någon fördröjning med vissa länder är det ingen katastrof, säger Matti Tiirakari.

I maj avled den danska chefsförhandlaren Lars Kolte efter en kort tids sjukdom. Han efterträddes den 1 augusti av Bo Smith från danska arbetsmarknadsministeriet. Men den vakansen har inte påverkat arbetet med att sy ihop den slutliga finansieringen nämnvärt, menar Matti Tiirakari.

— Under sommaren händer det ändå inte så mycket i Europa. En del av Lars Koltes arbete har dessutom skötts av Morten Scharff från danska ESS-sekretariatet.

Parallellt med charmturnén i Europa pågår redan för-kvalificeringsrundan för en av projektets allra största upphandlingar, entreprenaden för byggnaderna som ska hysa protonaccelerator, målstation och de 22 experimentstationerna. Totalt rör upphandlingen 25-30 procent av hela anläggningens budget. Under första halvan av 2014 räknar projektledningen med att ha fått alla tillstånd på plats för att kunna sätta spaden i jorden nästa sommar.

I lokalerna på Medicon Village sysselsätter ESS i dag 168 anställda och ett 50-tal gästforskare och konsulter. Som mest räknar Matti Tiirakari med ett manskap på 600-700 personer under den intensivaste fasen om ett par år.

— Vi rekryterar ständigt. Just nu har vi 40-50 lediga positioner att fylla, säger han.

Erik Olausson

Det intensiva arbetet att få de 17 medlemsländerna att slanta upp för ESS-bygget i Lund börjar ge resultat. Rapidus kan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

    Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.