Med fyra färska miljoner kronor i kassan och finalplats på Red Herrings lista tar IT-bolaget BIMobject sikte på den brittiska marknaden. Genom en aggressiv tillväxtplan är målet att etablera sig som standardbibliotek för de stora rit- och konstruktionsprogrammen.
Med BIM, Building Information Modeling, läggs hela byggprocessen i en simulerad 3D-miljö med möjlighet att på ett tidigt stadie kunna göra exempelvis energiberäkningar. Utvecklingen drivs på av beställarna som vill få en smidig konstruktionsfas och i det pågående teknikskiftet vill Malmöbolaget BIMobject slå sig in på marknaden.
Företaget utvecklar mjukvaruverktyg och en portaltjänst som samlar produkter från byggmaterialtillverkare och möbelindustrin. Slutanvändare är arkitektfirmor och andra aktörer i byggbranschen som gratis plockar ner produkterna till sina ritprogram.
— Vi har 90.000 unika användare per månad från att ha legat på 30.000 före årsskiftet, säger BIMobjects vd Stefan Larsson till Rapidus.
Bland de existerande kunderna finns byggmaterialtillverkaren Weber Saint-Gobain, danska kökstillverkaren HTH och svenska Smedbo som gör tillbehör till badrum. Förutom exponering får tillverkarna tillgång till information kring vilka som laddar ner deras produkter vilket ger ingångar till nya affärer.
BIMobjects affärsmodell vilar på tre ben. I dagsläget kommer huvuddelen av intäkterna från projekt där bolaget konstruerar BIM-objekt åt tillverkare av produkter och material som används i byggbranschen. Men på sikt ska abonnemang och uppbyggnaden av interna molntjänster ta över.
Av de 17 anställda finns 7 finns vid huvudkontoret i Malmö och resten är spridda på kontor i Göteborg, Tyskland, Finland, Danmark och senast England, där Alan Baikie har rekryterats från Graphisoft för att leda Londonkontoret. Logiken bakom satsningen i Storbritannien är att regeringen där har satt upp väldigt ambitiösa besparingsmål för att minska de offentliga kostnaderna inom nybyggnation och renovering.
— I praktiken betyder det att BIM används i alla offentliga upphandlingar och utvecklingen i Storbritannien följs med intresse av övriga europeiska länder, säger Alan Baikie.
Redan i fjol hade BIMobject planer på ta in kapital från ett större riskkapitalbolag. Istället blev det affärsänglar som gick med runt fyra miljoner kronor i en emission som nyligen stängdes.
Amerikanska Trimble, en konkurrent till svenska Hexagon, köpte för snart ett år sedan upp ritprogrammet ScetchUp från Google och har föregående år också förvärvat Tekla som utvecklar mjukvara för BIM-modellering.
— De utmanar den största cad-leverantören Autodesk. Att det pågår en sådan dragkamp gör branschen intressant ur ett investerarperspektiv. Vi planerar att genomföra en större kapitalanskaffning senare i år, säger Stefan Larsson.
Joel Lyth