tisdag 30 april 2024

inloggad som

Tungt för ST:s anställda — men liten effekt för innovationsbolagen

Uppåt 600 tjänster försvinner från anläggningen i Lund när krisdrabbade ST-Ericsson delas upp mellan moderbolagen. Men för regionens övriga telekomföretag får beskedet inga omedelbara negativa konsekvenser — snarare tvärtom. Det menar de nyckelpersoner som Rapidus talat med.

Morgonens besked att ST-Ericsson delas upp i två delar innebär att Ericsson tar över runt 1.800 anställda och konsulter globalt inom utveckling och försäljning av LTE-modem, även kallade 4G-modem, medan 950 anställda i Frankrike och Italien går tillbaka till STMicroelectronics. Samtidigt ska runt 1.600 tjänster kapas, av dem 400-600 i Lund.

Anläggningen i Lund sysselsätter i dag runt 1.000 anställda och 300 konsulter. Enligt Karin Hallstan på Ericssons pressavdelning berör neddragningen såväl konsulter som fast anställda.

Är det aktuellt att flytta verksamhet mellan olika sajter i världen?

— Det är ett alternativ vi tittar på, men jag kan inte säga mer än så just nu, säger Karin Hallstan.

Sveriges ingenjörers klubbordförande på ST-Ericsson, Lars Nicklasson, är nedstämd när Rapidus når honom under förmiddagen och menar att uppdelningen drabbar Lundasajten hårdare än väntat. Han tror inte det är aktuellt att försöka bilda en fristående konsultenhet likt den som kom till efter höstens stora neddragning på Sony Mobile.

— Där fanns ett initialt stort uppdrag från Sony som gjorde det möjligt. Här verkar det inte finnas samma förutsättningar, säger Lars Nicklasson.

På Ericssons tuffaste konkurrent Huawei menar platschefen Tord Wingren att det ändå är positivt att Ericsson fortsätter att satsa på modem i Lund. Samtidigt ser han vissa rekryteringsmöjligheter för Huawei och tonar ned de negativa konsekvenserna för Skånes telekomkluster.

Tord Wingren— Vad jag har sett har ST Ericsson haft ganska liten samverkan med övriga delar av telekomsektorn i Lund. Huawei satsar bredare på modemsidan och då kommer det att frigöras en del kompetens, säger Tord Wingren.

Charlotta Falvin, ordförande för Ideon med ett eget förflutet inom telekomsektorn, är inne på samma spår.

— Det gör ont när en drake som ST-Ericsson faller men det innebär också att det finns kompetens som bolagen runt omkring kan locka. Så det är inte säkert att det är dåligt för regionen, säger hon.

De senaste årens kräftgång har dessutom gjort att ST-Ericssons egen betydelse för regionens telekomkluster avtagit, menar Charlotta Falvin. Sedan 2009 har antalet anställda och konsulter minskat från över 2.200 till cirka 1.300.

Charlotta_Falvin— Det var länge sedan de var en motor. Kontaktytorna har inte varit lika stora som för Sony Mobile. Och när man har problem blir man lätt lite introvert som företag, säger hon.

Inte heller för Lunds tekniska högskola blir det några omedelbara konsekvenser. Tillsammans med bland annat Ericsson och Sony Mobile är ST-Ericsson medfinansiär till forskningsprojektet System Design on Silicon, som syftar till att utveckla ny chiparkitektur för trådlös kommunikation. ST-Ericsson bidrar med arbetsinsatser samt en miljon kronor om året i finansiering, men något besked om vad som händer med det har ännu inte kommit, uppger projektchefen Viktor Öwall.

LTH:s rektor Anders Axelsson menar att telekombolagen framförallt är viktiga som rekryteringsbas för utexaminerade studenter.

— Vi har många exjobbare där. Det är viktigt för att vi ska få bra återkoppling till industrin, säger han.

Erik Olausson

Uppåt 600 tjänster försvinner från anläggningen i Lund när krisdrabbade ST-Ericsson delas upp mellan moderbolagen. Men för regionens övriga telekomföretag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.