torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och Sparbanken Syd håller kreditförlusterna i schack

2011 sänktes Sparbanken Syd av stora kreditförluster i tre lokala företagskonkurser. Bokslutet för 2012 visar åter vinst på helåret. Kreditförlusterna har minskat, men är liksom hos Sparbanken Öresund ändå märkta av tuffa tider.

Totalt sett ökar Sparbanken Syd affärsvolymen med 5,5 procent till 24 miljarder kronor. Rörelseresultatet går från minus 77 miljoner till en vinst på 44 miljoner.

— Den rena inlåningen växer med 4 procent. Bolånesidan har också ökat. Vi har stort fokus på befintliga kunder och försöker jobba med en kontrollerad volymtillväxt, säger vd Susanne Kallur till Rapidus.

Kreditförlusterna går från 98 miljoner kronor i bokslutet för 2011 till 26 miljoner, varav hälften är konstaterade och hälften reserverade. Siffran ska ändå jämföras med 2010 och åren innan dess då den låg mellan 5 och 8 miljoner.

Sparbanken Syd redovisar en kapitaltäckningskvot på 1,65. Det är Susanne Kallur nöjd med. Obligationsprogrammet som planeras under våren handlar inte om att stärka kapitalbasen.

— Nej, det gör det inte. Vi ska plocka in ett par hundra miljoner i ett obligationsprogram, men det handlar i första hand inte om kapitalbasen utan om att diversifiera upplåningen, säger hon.

Sparbanken Syd har huvudkontor i Ystad och ytterligare fem kontor i regionen. Banken står liksom Sparbanken Öresund utanför det stora samarbetsavtal med Swedbank som resterande sparbanker har.

Sparbanken 1826 i Kristianstad kom med sin rapport i tisdags. Den visar en volymtillväxt på 5 procent, till 57 miljarder kronor, och ett rörelseresultat på koncernnivå på 197 miljoner. Bankens aktier i Panaxia har skrivits ner till noll och bolagets krediter reserverats fullt ut. I bokslutet redovisas totala kreditförluster på 74 miljoner kronor.

Kristian Svensson

2011 sänktes Sparbanken Syd av stora kreditförluster i tre lokala företagskonkurser. Bokslutet för 2012 visar åter vinst på helåret. Kreditförlusterna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.