fredag 28 juni 2024

inloggad som

Mitrionics breddar produktportföljen

Hittills har Mitrionics teknik för programmerbara kretsar främst nyttjats i specialiserade superdatorer, med användare som amerikanska försvaret, George Washington University och Oak Ridge National Laboratory i Tennessee. Med ett nytt utvecklingsverktyg på väg att lanseras hoppas bolaget bredda kundbasen rejält — inte minst på hemmaplan.

Mitrionics återuppstod hösten 2011 efter att Lundabon och tidigare Knowit-konsulten Sasan Fallahi köpt loss patenten från det ursprungliga Mitrionics, som gick i graven 2010. Kärnan i rättigheterna är Mitrion Virtual Processor samt Mitrion-C, ett programmeringsspråk som används för att konfigurera programmerbara kretsar, så kallade FPGA:er, till att utföra parallella beräkningar mer effektivt. Bland tillämpningarna finns DNA-matchning och högfrekvenshandel.

Nu ligger Mitrionics i startgroparna för att lansera Logicule, ett utvecklingsverktyg som inte främst riktar sig till de avancerade superdatoranvändarna, utan tillverkare av kretsar och komponenter i allt från mobiltelefoner till personbilar. Genom att introducera en högre abstraktionsnivå ska Logicule korta ner utvecklingstiden för nya kretsar. Teknikchefen Stefan Möhl jämför med hur införandet av logiska operatorer underlättade sammankopplingen av enskilda transistorer i datorålderns begynnelse.

— Det kommer framförallt vara användbart för att ta fram prototyper och tidiga produkter. Kan du korta utvecklingstiden för nya produkter med tre månader är det tre månaders ytterligare försprång gentemot dina konkurrenter, säger Mitrionics teknikchef Stefan Möhl.

Tekniken testas just nu hos svenska utvecklare av FPGA- och ASIC-kretsar, som är dedikerade till en specifik uppgift. Enligt Stefan Möhl satsar bolaget denna gång på lokala kunder i första hand, bland annat för att underlätta supporten. En publik version av Logicule är tänkt att släppas under året. Under tiden tickar intäkterna in från Mitrion-C, men någon större omsättning handlar det inte om, uppger Stefan Möhl.

Vid konkursen 2010 hade närmare elva miljoner dollar investerats i Mitrionics, som hade ett 20-tal anställda som mest. I dag är verksamheten betydligt blygsammare, bolaget har tre anställda men går i gengäld med nollresultat, enligt Stefan Möhl. Utöver majoritetsägaren Sasan Fallahi finns en handfull privatinvesterare med i ägarlistan.

Erik Olausson

Hittills har Mitrionics teknik för programmerbara kretsar främst nyttjats i specialiserade superdatorer, med användare som amerikanska försvaret, George Washington University och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.