… som är en av huvudtalarna när Connect Skåne nästa vecka ordnar seminarium om tidigt riskkapital.
I inbjudan pratar ni om historiskt dålig avkastning för investeringar i tidiga företag. Varför så dystra?
— Det är en ganska allvarlig ton i inbjudan, och det är för att det finns en stor potential i att utveckla unga, innovativa bolag — det är jobbskapande. Man kan konstatera att vissa företag är svårare att utveckla, men att det är mer värt för samhället om det sker. Det är det vi i forskarparkerna och inkubatorerna fokuserar på.
Hur är småbolagens förutsättningar för att skaffa riskkapital de närmaste åren?
— Å ena sidan har tillgången på privat kapital minskat och folk är mindre benägna att ta risker, å andra sidan blir det mer känt att man kan jobba med affärsänglar och att storföretag såddinvesterar i småföretag. Det finns också en stor potential i att försöka locka hit fler utländska investerare och med sammanslagningen av Exportrådet och Invest Sweden till Business Sweden ser vi ännu större nationell potential.
Vilka områden bör man satsa på som affärsängel?
— De man är intresserade av. Man måste fråga sig själv vad man vill bidra med, om det bara är pengar eller om det även är tid, kunskap och nätverk. Då måste man utgå från sig själv och välja något som man vill jobba med.
Sisp, Swedish Incubators & Science Parks, står bakom det Vinnova-finansierade projektet Innovationsexcellens, där Ideon är en av försökskaninerna. Hur går det?
— Vi har kört det första av tre år och nästa vecka kommer vi ta steget till ett nationellt utvecklingsprogram. Ideon, Karolinska och Kalmar science park har varit piloter och nu kommer 14 till att hoppa på. Då tar vi ett omfattande grepp för att bygga upp en kunskaps- och kompetensbank, så det blir tydligare för näringsliv, högskola, regionförbund och andra aktörer hur man kan använda den regionala forskningsparken för näringslivsutveckling och jobbskapande.
Du får tio miljoner i näven. Hur investerar du?
— Om det är som privatperson hade jag satt en tredjedel i svenska startups inom medicin- eller miljöteknik, där jag har min bakgrund. En tredjedel skulle jag placera i säkra tillgångar och en tredjedel i välgörande forskning om barncancer eller nervsjukdomar.
Jennie Lorentsson