måndag 20 maj 2024

inloggad som

Trelleborg varslar 70 i Skåne

Börsnoterade industrikoncernen Trelleborg varslar 70 medarbetare vid anläggningen i Trelleborg. Anledningen är ett effektiviseringsprogram, erfar Rapidus.

Cirka 50 kollektivanställda och 20 tjänstemän fick varselbeskedet under ett stormöte på tisdagseftermiddagen. Merparten av de berörda jobbar inom affärsområdet Engineered Systems, som bland annat innefattar stötdämpningar och precisionsprodukter i gummi.

— Bakgrunden är dels konjunkturen, dels en omstrukturering, säger Mikael Nilsson, ordförande för fackliga Gummiklubben på Trelleborg, till Rapidus.

Företaget vill själv inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till ett pressmeddelande senare i eftermiddag. I dag arbetar knappt 500 anställda på anläggningen i Trelleborg, i fabriken och på huvudkontoret.

Enligt Mikael Nilsson var sparbeskedet inte helt oväntat.

— Folk har varit medvetna om att det gått dåligt, men att skulle bli så här många är en ändå en chock, säger han.

Trelleborg är inte ensamt om att ha börjat känna av skuldkrisen ute i Europa. I slutet av september la Tetra Pak ett storvarsel på 250 medarbetare vid sin anläggning i Lund.

För Trelleborgs del föll försäljningen fyra procent till knappt fem miljarder kronor under tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Den operativa marginalen sjönk från 11,8 procent till 10,6 procent.

Företaget gör bedömningen att efterfrågan sjunker ytterligare i slutet av året. För några veckor sedan varslades 25 anställda i Värnamo. Koncernen grundades 1905 och har 15.500 anställda världen över. Vd är Peter Nilsson.

Under tisdagen har Sören Mellstig föreslagits som ny styrelseordförande i Trelleborg. Han ska ersätta Anders Narvinger som till våren lämnar posten. Mellstig har tidigare varit vd för medicinteknikbolaget Gambro i Lund och är i dag ordförande för bland annat Apoteket Hjärtat och danska Ferrosan.

Kristian Svensson

Börsnoterade industrikoncernen Trelleborg varslar 70 medarbetare vid anläggningen i Trelleborg. Anledningen är ett effektiviseringsprogram, erfar Rapidus. Cirka 50 kollektivanställda och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.