fredag 10 maj 2024

inloggad som

Trelleborg varslar 70 i Skåne

Börsnoterade industrikoncernen Trelleborg varslar 70 medarbetare vid anläggningen i Trelleborg. Anledningen är ett effektiviseringsprogram, erfar Rapidus.

Cirka 50 kollektivanställda och 20 tjänstemän fick varselbeskedet under ett stormöte på tisdagseftermiddagen. Merparten av de berörda jobbar inom affärsområdet Engineered Systems, som bland annat innefattar stötdämpningar och precisionsprodukter i gummi.

— Bakgrunden är dels konjunkturen, dels en omstrukturering, säger Mikael Nilsson, ordförande för fackliga Gummiklubben på Trelleborg, till Rapidus.

Företaget vill själv inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till ett pressmeddelande senare i eftermiddag. I dag arbetar knappt 500 anställda på anläggningen i Trelleborg, i fabriken och på huvudkontoret.

Enligt Mikael Nilsson var sparbeskedet inte helt oväntat.

— Folk har varit medvetna om att det gått dåligt, men att skulle bli så här många är en ändå en chock, säger han.

Trelleborg är inte ensamt om att ha börjat känna av skuldkrisen ute i Europa. I slutet av september la Tetra Pak ett storvarsel på 250 medarbetare vid sin anläggning i Lund.

För Trelleborgs del föll försäljningen fyra procent till knappt fem miljarder kronor under tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Den operativa marginalen sjönk från 11,8 procent till 10,6 procent.

Företaget gör bedömningen att efterfrågan sjunker ytterligare i slutet av året. För några veckor sedan varslades 25 anställda i Värnamo. Koncernen grundades 1905 och har 15.500 anställda världen över. Vd är Peter Nilsson.

Under tisdagen har Sören Mellstig föreslagits som ny styrelseordförande i Trelleborg. Han ska ersätta Anders Narvinger som till våren lämnar posten. Mellstig har tidigare varit vd för medicinteknikbolaget Gambro i Lund och är i dag ordförande för bland annat Apoteket Hjärtat och danska Ferrosan.

Kristian Svensson

Börsnoterade industrikoncernen Trelleborg varslar 70 medarbetare vid anläggningen i Trelleborg. Anledningen är ett effektiviseringsprogram, erfar Rapidus. Cirka 50 kollektivanställda och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen