torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sidoverksamhet lyfter BioInvent

I skuggan av de negativa beskeden kring några av BioInvents läkemedelskandidater ser inkomsterna ut att öka från licensaffärer med bolagets antikroppsbibliotek. Vd Svein Mathiesen räknar med ökande milstolpsbetalningar när 2-3 av partnerbolagens läkemedelskandidater når kliniska studier under nästa år.

Några av de som använder Lundabaserade BioInvents antikroppsbibliotek är Bayer Healthcare och de två japanska företagen Mitsubishi Tanabe och Daiichi Sankyo. Företagen får utveckla upp till 30 nya läkemedelskandidater. Inom 12-15 månader räknar Svein Mathiesen med att minst två av partnerbolagens läkemedelskandidater når kliniska studier.

Svein Mathisen— Våra intäkter som motsvaras av milstolpsersättningar kommer därmed att öka under nästa år. Håller sig licensintäkter och forskningsfinansiering på liknande nivåer som tidigare kommer de totala intäkterna från denna del av vår verksamhet att stiga. Och den verksamheten innebär ingen egentlig risk för oss, säger han till Rapidus.

Sidoverksamheten har de senaste åren bidragit med cirka 50 miljoner kronor årligen, vilket är ungefär hälften av omsättningen. Förra året var omsättningen 125 miljoner kronor, och åren dessförinnan mellan 80 och 90 miljoner kronor per år. Resultatmässigt slutade 2011 med 67 miljoner kronor i förlust.

BioInvents egen kärnverksamhet är utveckling av läkemedelskandidater, främst mot cancersjukdomar. Sommarens negativa resultat i studierna för de två längst gångna preparaten, TB-402 mot blodpropp och BI-204 för behandling av akut kranskärlsjukdom, fick aktiekursen att rasa med runt 80 procent på Stockholmsbörsen. Under sommaren har 21 anställda fått lämna företaget, vilket motsvarar en fjärdedel av personalen.

Kvar i läkemedelsportföljen finns bland annat BI-505, en kandidat mot blodcancer där BioInvent väntar resultat från kliniska fas I-studier under fjärde kvartalet. Inom ett år ska även toxikologiska studier, som föregår de kliniska studierna, påbörjas för ytterligare en kandidat.

Elisabet Ottosson

I skuggan av de negativa beskeden kring några av BioInvents läkemedelskandidater ser inkomsterna ut att öka från licensaffärer med bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?