tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Intern konsultenhet på Sony Mobile ska vara igång under hösten

Som Rapidus berättade tidigare idag blir det ingen extern satsning på ett separat konsultbolag för de varslade på Sony Mobile i Lund. Istället får några av de anställda stanna kvar inom koncernen när telekomjätten bildar en intern konsultenhet. Skälet var främst att vinna tid, uppger Sonys platschef Alf Johansson.

— Vi ville ha igång verksamheten så fort som möjligt. Att starta ett separat bolag och leta externa partners tar tid, säger Alf Johansson till Rapidus.

Den interna konsultenheten ska ledas av Fredrik Hedlund, som närmast kommer från en tjänst som strategichef inom Sony Mobile. Utöver uppdrag inom Sonykoncernen ska han även jaga externa kunder. Hur många av de 650 varslade som kan få nytt jobb i den verksamheten är ännu oklart, men Alf Johansson räknar med att vara igång under hösten. Och han ser inga problem att få avsättning för konsulterna.

— Vi har gjort en marknadsundersökning som visar att det finns utrymme för detta, säger Alf Johansson.

Mats Ekstrand, chef för Mobile Heights, är positiv till beskedet, även om han medger att han med Sony Mobile som medlemsföretag och delfinansiär till Mobile Heights inte är helt opartisk.

— Jag tycker det är ett positivt steg. På detta sätt splittras inte spetskompetensen, det är värt mycket för regionen. Erfarenhet av telekom blir ju intressant inom andra typer av hemelektronik och jag kan tänka mig att denna konsultverksamhet kan bli viktig för andra delar inom Sony, men även externa bolag som gör allt från vitvaror till bilar, säger Mats Ekstrand, till Rapidus. 

Vad säger du om den oro som funnits från anställda att konsultverksamheten bara är ett sätt att göra sig av med folk på lite längre sikt?

— Jag delar inte den oron, jag tror det här är ett bra upplägg. Sätter man samman det som en komplett mobilkonsult inom hårdvara borde det bli intressant. Min erfarenhet från Silicon Valley är att det är svårt att köpa den kompetensen idag.

En av de största uthyrarna av hårdvarukonsulter inom telekom i regionen är Epsilon, med runt 400 anställda i Skåne och Sony Mobile på kundlistan. Cirka tio procent av konsultbolagets omsättning kommer från telekomsektorn och vd Mats Boström menar att marknaden åtminstone i dagsläget inte är mättad.

— Det finns ett underliggande behov. Kommunikationslösningar blir vanligare i fler och fler produkter även utanför telekomsektorn. På det här sättet kan den interna kompetensen på Sony Mobile synliggöras för andra företag och industrier i regionen, säger han.

Men finns det plats för en ny storspelare inom telekominriktade hårdvarukonsulter?

— Det är svårt att sia om utan att veta flera detaljer, handlar det till exempel om kompetens inom mekanik, elektronik eller vad? säger Mats Boström.

Erik Olausson

Som Rapidus berättade tidigare idag blir det ingen extern satsning på ett separat konsultbolag för de varslade på Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Från Northvolt till Danir

    Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.