I fredags redovisade Sparbanken Syd en vinst på 29,2 miljoner kronor för årets sex första månader. Bakom resultatförbättringen ligger främst en rejäl utförsäljning av aktier i Swedbank.
Försäljningen inleddes strax innan årsskiftet och hittills har Sparbanken Syd minskat sitt innehav med runt 800.000 aktier.
— I dag har vi kvar ungefär två miljoner aktier och enligt planen ska samtliga avyttras inom en treårsperiod, säger vd Susanne Kallur till Rapidus.
Med dagens börskurs motsvarar det aktier för totalt 320 miljoner kronor. Bakgrunden till försäljningen är de förändrade reglerna kring kapitaltäckning för bankerna, som träder i kraft de kommande tre åren.
— Vår bedömning är att vi enbart genom försäljningen av Swedbankaktier klarar de de nya kraven, säger Susanne Kallur.
Även Skurups Sparbank har sålt delar av sitt innehav i Swedbank under året. I torsdagens rapport framkommer att banken har gjort en realisationsvinst på drygt en miljon kronor från försäljningen.
— Vi har minskat vårt innehav något för att ligga på en nivå där Swedbankägandet inte påverkar vår kapitalbas negativt, säger ordförande Iréne Canerholm.
Swedbankkoncernen har sitt ursprung i Sparbanksrörelsen. I dag äger föreningen Sparbanksgruppen, där Skurups Sparbank, Färs & Frosta och Sparbanken 1826 ingår, 85 miljoner aktier i Swedbank. Det motsvarar cirka 7,5 procent av bolaget. Sparbanken Öresund har i dag inget ägande i Swedbank, däremot har ägarstiftelsen en mindre post.
Färs & Frosta Sparbanks vd Bertil Engström ser inget behov av att minska sin post i Swedbank, där banken tillsammans med ägarstiftelsen sitter på sammanlagt knappt 7,1 miljoner aktier.
— Vi klarar redan i dag de kommande kraven på kapitaltäckning. För oss är Swedbank en rent stategisk placering. Vi är den näst största ägaren bland de fristående sparbankerna och det gör att vi har möjlighet att exempelvis påverka valet av ordförande, säger han.
Banken presenterade sin halvårsredovisning i torsdags, med ett nettoresultat på 159 miljoner kronor. Det kan jämföas med 131 miljoner kronor samma period 2011. Affärsvolymen ökade med tre procent.
Även Sparbanken Öresund ökade sin affärsvolym något under årets sex första månader. Samtidigt sjönk rörelseresultatet från 67,7 miljoner kronor första halvåret 2011 till 60,2 miljoner, bland annat efter ökade kreditförluster.
I dagarna har också Sparbanken 1826 presenterat sin halvårsrapport. Vinsten steg med 21 miljoner kronor och affärsvolymen ökade marginellt, främst genom en tillströmning av företagskunder.
Joel Lyth