tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… efter flera tuffa år

Sedan 15 tungviktare i det skånska näringslivet gick in i Malmöhus Invest 1998 har ett 30-tal portföljbolag passerat revy. Några lysande affärer handlar det inte om, visar Rapidus genomgång av årsboksluten.

Det finns exempel där Malmöhus Invest lyckats hitta guldkorn i den skånska myllan. Det allra bästa är Hardi Electronics som såldes till Synplicity 2007. Under samma räkneskapsår gjorde Malmöhus Invest exit i connectBlue. Tillsammans gav de två affärerna en reavinst på 43,3 miljoner kronor, enligt årsredovisningen från 2007. Fas Mashinery såldes två år senare vilket gav en reavinst på 3,8.

Men det finns också gott om mindre lyckade satsningar. Räkneskapsåret 2004/2005 blev det en reaförlust på 18,2 miljoner kronor när andelen i Wespot såldes och både Bankeryds Maskin och danska Visible Diagnostics dukade under. Celltrix, ProstaLund, Bioett och Talking Picture är andra exempel på förlustaffärer.

Enligt Malmöhus Invests årsredovisningar för 1999-2011 blev det sammanlagda resultatet från försäljningar och konkurser 5,3 miljoner kronor. Då ingår utdelningar från portföljbolagen och andra mindre intäkter men inte eventuella framtida intäkter från avslutade affärer och inte heller vårens försäljning av Lumitec.

Men att driva riskkapitalbolag är inte gratis, under samma period låg de administrativa kostnaderna — där lön, konsultarvoden och lokalhyror ingår — på 72,4 miljoner kronor.

Svårigheten att avyttra verksamheter som i Malmöhus Invests ögon varit mogna för försäljning är ett återkommande mantra i årsredovisningarna.

— Det här var en satsning som gjordes på affärsmässiga grunder men den gjordes också av personer som var mycket engagerade för att utveckla det skånska näringslivet. Den typen av exit vi gjorde i början på 2000-talet har blivit betydligt svårare att göra i dag när läkemedelsbolagen är försiktigare, säger Håkan Nelson, tidigare mångårig vd för riskkapitalbolaget.

Joel Lyth

Sedan 15 tungviktare i det skånska näringslivet gick in i Malmöhus Invest 1998 har ett 30-tal portföljbolag passerat revy. Några […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.