söndag 8 september 2024

inloggad som

Tung styrelsetrio till livsmedelsteknik på Österlen

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för att producera nyttiga fettsyror ur alger. De gör det med en ny, tung styrelse ledd av Uno Levinsson, ordförande för Kiviks Musteri.

Förutom Uno Levinsson tar också Lars Heidenberg, VD för Akkafrakt, och Tommy Johansson, ordförande i Hedson Technologies med säte i Arlöv, plats i styrelsen.

— Det känns fantastiskt bra. Framöver ska jag koncentrera mig på att utveckla själva verksamheten. Närmast ska vi anställa en produktionschef, säger Simris Algs VD och grundare Fredrika Gullfot.

Hon är fortfarande ensam ägare i bolaget men en första uppgift för den nya styrelsen blir att resa nödvändigt kapital för att få en produktionsanläggning på plats. Förhandlingar om en lämplig fastighet pågår nu. Redan till sommaren ska en anläggning stå klar där Simris Alg odlar mikroalger, en sorts växtplankton. Ur algerna extraheras sedan omega 3-fettsyror, en råvara till livsmedel och kosttillskott. I förlängningen finns planer på att även få fram drivmedel ur algerna. 

— Egentligen har jag tänkt dra ner på antalet uppdrag men det här var en förfrågan med så spännande teknik och med Fredrikas drivkraft kunde jag inte tacka nej. Det är mycket möjligt att jag senare också går med som investerare, säger Uno Levinsson.

Idag har verksamheten fyra anställda. Finansieringen har kommit genom konsultuppdrag och bidrag från bland andra Vinnova.

Joel Lyth

Efter att ha varit igång snart ett år står teknikbolaget Simris Alg inför byggandet av en produktionsanläggning på Österlen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.