Stockholmsbörsen reagerade svagt positivt i morse när Lundabolaget Active Biotech rapporterade om effektiviteten hos läkemedlet Laquinimod mot multipel skleros. Men det är långt kvar till återhämtning för aktien, som dök närmare 60 procent i augusti — när i stort sett samma resultat presenterades.
— Vad vi från bolaget säger är en sak. I slutänden måste marknaden hinna tänka efter själv, och det tar nog tid att absorbera att resultaten faktiskt var i linje med de från tidigare studier, säger VD Tomas Leanderson till Rapidus.
Det var i början av augusti som Active Biotech och utvecklingspartnern Teva Pharmaceutical först offentliggjorde resultaten av en fas III-studie av Laquinimod som omfattade över 1.300 MS-patienter. Studien hade inte nått det primära kliniska målet: att minska antalet årliga återfall i sjukdomen. Redan av de första rapporterna framgick dock att detta berodde på en obalans mellan de patientgrupper som fått läkemedel respektive placebo. Patienterna i en klinisk studie tilldelas behandling slumpvis. I det här fallet visade det sig att gruppen som fick Laquinimod var betydligt sjukare än den grupp som fick placebo. När man korrigerat för detta syntes en tydlig minskning av återfallen i Laquinimod-gruppen.
Detta var dock inget som aktiemarknaden tog hänsyn till. Active Biotechs börsvärde rasade kraftigt och bransch- och näringslivspress skrev om forskningsmisslyckande och studieflopp.
— Jag vet ju vad jag tycker, men… Marknad och analytiker agerar snabbt, det är inte alltid det finns tid för så mycket reflektion. Det hade varit mer känsligt om vi var i behov av kapital, men det är vi inte, säger Tomas Leanderson.
De uppgifter som presenteras i dag är i praktiken en djupare analys av samma kliniska studie. Vid 15-tiden på onsdagen hade aktien klättrat nio procent.
Utvecklingen av Laquinimod drivs av Teva Pharmaceutical, som planerar att ansöka om registrering av läkemedlet under första kvartalet 2012. Just nu rekryteras också patienter till en fas III-studie av Active Biotechs nästa läkemedel, mot prostatacancer. Den studien ska Lundabolaget driva själva.
Lisa Kirsebom