söndag 24 november 2024

inloggad som

Regeringspropp ska ge mer näringslivspengar till universiteten

|  
|  ,

Företagens möjligheter att dra av bidrag till universitet och högskolor blir större framöver. Det föreslår regeringen i den budgetproposition som presenterades på morgonen.

Enligt dagens skattelagstiftning kan företag göra avdrag för bidrag till forskning och utveckling som kan få betydelse för den egna näringsverksamheten. Skatteverkets tolkning har dock ofta varit ganska snäv — för snäv, tycker regeringen.

— Det bör räcka om företaget har ett generellt intresse i den forskning som bedrivs. Vi räknar med att det här ska öka givandet, även om det är omöjligt att säga hur mycket, säger utbildningsdepartementets statssekreterare Peter Honeth till Rapidus.

Enligt en rapport från Högskoleverket satsade svenska företag 1,3 miljarder kronor på svenska lärosätens forskning, samt utbildning på forskarnivå under 2009. Det motsvarar 4,4 procent av lärosätenas totala intäkter på området. EU-snittet ligger på närmare 7 procent.

I Sverige går dessutom bara drygt hälften av pengarna till den bidragsfinansierade forskning som regeringsförslaget handlar om. Resten är uppdragsforskning, som i allmänhet är mer styrd och där företaget ofta äger rätten till resultaten.

— Regeringens förslag kan stimulera utbytet mellan näringsliv och universitet och det tycker jag är väldigt bra. Detta öppnar också för att inkludera mer grundforskning, snarare än bara målfokuserad forskning, säger Ulrika Nilsson, fundraiser vid Lunds universitet.

I budgetpropositionen ingår också en specialpott på 19 miljoner kronor under 2012 och därefter 12 miljoner per år till universitetens holdingbolag. Pengarna ska användas för att bygga upp idébanker av forskningsresultat i fall där forskarna inte själva valt att gå vidare med kommersialiseringen. Linus Wiebe, tillförordnad chef för Lunds universitets innovationssystem, Luis, välkomnar beslutet.

— Vi har inte fått något bredare underlag till förslaget ännu men jag tolkar det som att det ges mer utrymme för holdingbolagen att satsa på projekt i riktigt tidiga faser. Jag tror att det är just där behovet är som störst, säger han.

Lisa Kirsebom

Företagens möjligheter att dra av bidrag till universitet och högskolor blir större framöver. Det föreslår regeringen i den budgetproposition som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad