tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tekniska problem tvingar ResQU i konkurs

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalisten Mats Lindoff kan nu vinka farväl till närmare tio miljoner kronor i samlade investeringar.

Så sent som i februari tog ResQU in den sista dosen riskkapital, då ägarkretsen sköt till 4,3 miljoner kronor till utvecklingen av en helikopterburen sensor för att hitta människor som försvunnit under snömassorna i en lavin eller gått vilse under fjällturen.

Sensorn består av ett tredelat system som pejlar in den försvunnes mobiltelefon genom att först störa ut signalerna från omgivande, fasta basstationer. När mobilen letar efter täckning hittar den istället ResQUs mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut kontinuerliga signaler. Därmed kan den pejlas på ett par decimeter när med en sökutrustning.

Sedan grundandet 2009 har ResQU flera gånger lyfts fram som ett av Skånes hetaste teknikbolag. Men hittills är det bara själva sökutrustningen som nått prototypstadiet då resterande teknikutveckling visat sig svårare än beräknat.

— Vi har bland annat använt oss av en basstation från Ericsson som vi byggt om till våra ändamål. Men det har dykt upp för många tekniska hinder, säger tidigare VD:n Andreas Ekengren.

Då det samtidigt stod klart att det var långt kvar till de första beställningarna från de räddningstjänster runt om i Europa som var tänkta kunder fick investerarna kalla fötter och begärde bolaget i konkurs. ResQU hade två anställda men sysselsatte även en handfull konsulter. Största ägaren Sydsvensk Entreprenörfond har själv satsat 4,4 miljoner kronor i ResQU, som blir det första bolaget att lämna fondens portfölj.

För Andreas Ekengren och de båda grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell är äventyret däremot inte över än.

— Vi tittar på möjligheten att ta tekniken vidare. Det vore galet att inte göra det, säger Ekengren.

Enligt konkursförvaltaren Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh finns flera intressenter att ta över inkråmet i konkursboet.

Erik Olausson

Tekniska problem och segdragna beslutsprocesser hos de tänkta köparna har tvingat det omskrivna Ideonbolaget ResQU i konkurs. Ägare som Sydsvensk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.