tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ljusnande framtid för IT-konsulter inom öppen källkod

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot regionens konsultbolag som nischat sig mot öppen källkod, som Linux och MySQL. Många har tvingats till neddragningar och omlagda strategier, men nu är optimismen tillbaka.

Beroendet av ett fåtal storkunder har gjort senaste åren svåra för konsulterna. Ett bolag som tog mycket stryk 2009 var hårdsatsande Redpill Linpro, med huvudkontor i Karlstad och ett tiotal anställda i Köpenhamn. Personalstyrkan har bantats med ett tjugotal till totalt 180 anställda i Skandinavien. I Köpenhamn rekryterar nu företaget åter från såväl danska som svenska sidan Sundet.

— Det är hög efterfrågan överallt nu och Köpenhamnskontoret är i ett stadium där vi planerar för fortsatt expansion, säger Redpill Linpros VD Anders Liling.

Så sent som i maj tog bolaget in 13 miljoner kronor i nytt rörelsekapital. Bland kunderna finns Köpenhamns flygplats, Telenor Danmark och Helsingborgs stad. Huvudägare är Sjätte AP-fonden.

Också de helt lokala spelarna sattes under hård press i lågkonjunkturen. Örestad Linux har minskat personalstyrkan från 16 till 7 anställda sedan Sony Ericsson dragit ner.

— Vi har lyckats bygga upp en ny kundbas. Från att i det närmaste ha varit ett bemanningsbolag till de stora arbetar vi nu med mindre företag, säger VD Patrik Gullstrand.

Hos Örestad Linux är Bokus, Beijer Tech och Saplo numera kunder.

Som Rapidus tidigare berättat sjönk Malmöbaserade Purple Scouts omsättning i fjol samtidigt som antalet anställda minskade något. Även Stickybit, med 17 anställda i Malmö, ser först nu ökade marginaler. 2010 landade omsättningen på elva miljoner kronor med en förlust på närmare en miljon.

— När konjunkturen gick ner valde vi att behålla personalen och har dragit den lasten de senaste åren. Under tredje och fjärde kvartalet räknar vi med att få upp lönsamheten till 20 procent, säger VD Fredrick Rybarczyk.

Joel Lyth

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot regionens konsultbolag som nischat sig mot öppen källkod, som Linux och MySQL. Många har tvingats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.