lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Politiskt bråk om datorspelsprogrammets finansiering

Nordiska ministerrådet valde nyligen att låta Nordiska datorspelsprogrammet överleva, men med halverat bidrag. Sista ordet är dock inte sagt — parlamentarikerna i Nordiska rådet tar ärendet vidare till höstens budgetmöte.

I Nordiska ministerrådet samlas de nordiska ministrarna och i Nordiska rådet sitter ledamöter från riksdagen, folketinget och de övriga nordiska parlamenten. I början av april låg Nordiska datorspelsprogrammet framtid på ministerrådets bord, eftersom finansieringen för de gångna sex åren löper ut vid årsskiftet.

I stället för att lägga ner programmet valde ministerrådet att förlänga det med fyra år, men — som Rapidus tidigare berättat — alltså med budgeten neddragen till hälften. I stället är förhoppningen att branschen ska bidra med pengar.

Det beslutet är helt fel, anser ett enigt kultur- och utbildningsutskott i Nordiska rådet.

— Datorspel är en kulturform som har gått om filmen när man ser till hur många som använder den. Därför är det viktigt att vi har nordiska alternativ till det som produceras i USA och Asien. Det är också en långsiktig investering i arbetsplatser i Norden, säger Mogens Jensen, utskottets ordförande.

Nordiska rådets rekommendation har hela tiden varit att göra programmet permanent och nu planerar kultur- och utbildningsutskottet att gå vidare med nya påtryckningar.

— Vi är samlade på tvärs över lands- och partigränser och kommer att lägga fram ett ändringsförslag när Nordiska rådet ska godkänna ministerrådets budget i oktober. Jag tror att vi har goda möjligheter att lyckas, för det har vi gjort förut och det här kommer att vara en av våra huvudpunkter, säger Mogens Jensen.

Per Lundgren, mediepolitisk rådgivare på Nordiska ministerrådet, är inte lika övertygad.

— Ministrarna har tagit sitt beslut, medvetna om tyngden i rekommendationen. Nästa år kommer ändå att innebära en fortsättning på programmet som får nio miljoner kronor. Deras signal är fortfarande att det datorspel är något väldigt viktigt i Norden, säger han.

Nordiska datorspelsprogrammet stöder framför allt utveckling av nordiska datorspel. Under 2010 fick exempelvis fem bolag i Öresundsregionen bidrag på sammanlagt 1,8 miljoner danska kronor.

Nordiska ministerrådet valde nyligen att låta Nordiska datorspelsprogrammet överleva, men med halverat bidrag. Sista ordet är dock inte sagt — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.