söndag 24 november 2024

inloggad som

Danmark tynger noterade IT-konsulter

Stockholmsbörsens IT-konsultbolag rapporterar om en starkare marknad i Öresundsregionen, men Danmark är fortsatt ett bekymmer.

Lågkonjunkturen och senaste årens neddragningar hos Ericssonbolagen i Lund slog hårt mot skånska konsultbranschen. Efterhand har man lyckats hitta nya affärer och på hemmaplan pekar det nu uppåt. Men flera koncerner har också affärer i Danmark, och där är det alltjämt svårt.

— Skåne utvecklas mellanstarkt till mycket stark just nu. Vi har en rekrytering som motsvarar 2007 års tempo. I Danmark är det fortfarande trevande, men något bättre än när det var som tuffast. I första hand är det kundsegmentet mellanstora företag som drar, säger Jon Carvell, chef för HiQ Öresund.

HiQ särredovisar Öresundsregionen i sin bokslutsrapport, vid sidan av Sverige och Finland. Under fjolåret omsatte syd 123 miljoner kronor, jämfört med 167 miljoner 2009. Rörelsemarginalen låg på 7,3 procent, jämfört med 14,1 för koncernen som helhet. Totalt finns 140 anställda i regionen.

Konkurrenten Acando har knappt 100 personer i Skåne och Danmark. Också här märks att utvecklingen går åt rätt håll, men bolaget har inte riktigt lyckats hänga med i uppgången och debiteringsgraden är otillfredsställande, uppger koncernchefen Carl-Magnus Månsson.

Danmark är största problemet. Nu omstruktureras verksamheten.

— Under 2009 och halva 2010 var det tung prispress på danska sidan. I dag bedömer jag priserna som ganska robusta. Nu handlar det om att föra över affärer till områden med större efterfrågan, säger Carl-Magnus Månsson till Rapidus.

Dan Olofssons Sigma skriver i sin rapport att man klivit ur ägandet i intressebolaget Plan B Danmark. Know IT och Enea rapporterar om bättre utsikter för Öresundsregionen som helhet. I morgon, tisdag, släpper Cybercom sitt bokslut.

Kristian Svensson

Stockholmsbörsens IT-konsultbolag rapporterar om en starkare marknad i Öresundsregionen, men Danmark är fortsatt ett bekymmer. Lågkonjunkturen och senaste årens neddragningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.