Planerna på att skapa ett sameuropeiskt centrum för livsmedelsforskning i Öresundsregionen har tagit ett par kliv närmare realisering. Det uppger Øresund Foods VD Maria Olofsdotter, som själv liknar satsningen vid ett ESS för livsmedelsforskning.
— Inom två till tre år ska innovations- och forskningscentrumet helst vara på plats, det vill säga före ESS, säger hon.
Centret är tänkt som ett av EU:s Knowledge Innovation Communities, KIC, med en årsbudget på mellan 1 och 1,5 miljader danska kronor. Bildandet av ett nytt KIC beslutas av European Institute of Innovation and Technology (EIT), som sköter administrationen.
— Jag tror att vi har övertygat styrelsen för EIT att livsmedel är ett område som de ska satsa på, säger Maria Olofsdotter.
Frankrike och Nederländerna är redan med i det konsortium som Øresund Food håller på att bygga för att få till stånd forskningscentret. Samtal pågår också med Storbritannien och Italien. Arbetsnamnet på organisationen är Food Best, som står för Business, Education, Science & Technology.
Øresund Food arbetar för att huvudkontoret förläggs till Öresundsregionen, men i slutänden är det parterna som deltar i konsortiet som avgör placeringen.
Øresund Food är en av fyra underorganisationer som kopplas loss från Øresund Science Region när denna avvecklas under våren. Maria Olofsdotter räknar dock inte med att detta ska påverka projektplanerna.
Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø