Lundabaserade Dermagen har nyanställt och planerar för en större fas II-studie av sin eksembehandling. Under hösten har verksamheten fullt ut köpts upp av Stockholmsbaserade Pergamum, och Dermagens tidigare ägare är nu i praktiken ägare i Pergamum istället. Det gäller Midroc, Östersjöstiftelsen och Karolinska Development.
Stockholmsbaserade Pergamum har ytterligare två helägda dotterbolag, PharmaSurgics i Göteborg och Lipopeptide i Stockholm. Dessutom är Pergamum delägare i Omnio Healer i Umeå och finska BioCis Pharma. Alla bolagen fokuserar på hudsjukdomar eller sårläkning.
— Det är en fördel för oss att tillhöra en större organisation där vi kan samarbeta internt och få synergieffekter. Dessutom hade vi annars varit tvungna att rekrytera ganska mycket kapital på egen hand, säger Dermagens VD Jan Alenfall.
Han är en av två anställda i Dermagenprojektet sedan Helena Nicklasson, produktutvecklare från AstraZeneca i Lund, tillkommit. Hon kommer även att arbeta med de andra Pergamum-bolagen.
Dermagen utvecklar en bakteriedödande substans för behandling av atopisk dermatit, så kallade böjveckseksem. Bolaget grundades 2004 av professorerna Artur Schmidtchen och Martin Malmsten tillsammans med LUAB och Karolinska Innovations AB. En mindre klinisk studie har visat goda resultat. Nu planeras en studie med fler patienter över längre tid, enligt Jan Alenfall med start 2011 eller 2012.
För några månader sedan rekryterade Pergamum Jonas Ekblom som VD, tidigare bland annat chef på Invitrogen och Biovitrum. Styrelseordförande är den danske biotekprofilen Jørgen Thorball. Pergamum arbetar nu med en större kapitalresning.
Lisa Kirsebom