tisdag 30 april 2024

inloggad som

Holländsk jätte köper skånskt livsmedelsbolag

Livsmedelsdistributören Norfoods i Malmö, med totalt ett 80-tal anställda, har blivit uppköpt av holländska Caldic. Norfoodskoncernen omsatte förra året 800 miljoner kronor med en vinst på 11 miljoner.

65 av bolagets anställda sitter i Malmö, resten finns på kontor i Finland, Danmark, Norge och Kina.

Caldickoncernen finns sedan tidigare i nio länder och är distributör av kemikalier, livsmedel och tillsatser till mat. Gruppen omsatte i fjol runt fem miljarder kronor.

— Caldic har stor vana av företagsförvärv och har genom åren växt genom cirka 25 uppköp. Men de har saknat närvaro i Norden och därför genomför de det här förvärvet, säger Norfoods koncernchef Anders Brantberg, som inte vill uppge köpeskillingen.

Anders Brandberg menar att Caldic har en tradition att låta dotterbolagen drivas relativt självständigt och förväntar sig inga stora strukturella förändringar i Norfoods. Nuvarande ledning kommer under en övergångsperiod finnas kvar i bolaget.

Anders Brantberg blev tillsammans med Norfoods Swedens VD Torbjörn Malmsjö huvudägare i koncernen 2004 genom att köpa ut riskkapitalfonden Segulah II. Sedan dess har nya ägare tillkommit. Vid årsskiftet ägdes bolaget till 94 procent av ledningen och styrelsen, där bland andra Krister Asplund — som också sitter i styrelsen för Vin & Sprit — återfinns.

Joel Lyth

Livsmedelsdistributören Norfoods i Malmö, med totalt ett 80-tal anställda, har blivit uppköpt av holländska Caldic. Norfoodskoncernen omsatte förra året 800 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.