tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Partnerskap och nya pengar för Adenovirs ögonmedicin

Adenovir Pharma i Helsingborg har tagit in drygt 6 miljoner kronor genom nyemission. Nu samarbetar företaget med två Malmöbolag, Chemoswed och Galenica, för att färdigställa sitt läkemedel för smittsamma virusinfektioner i ögonen.

Bland investerarna finns riskkapitalbolaget Augmenta,
Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och Helsingborgsinkubatorn Puls.

Virussjukdomen som Adenovir fokuserar på kallas epidemisk keratokonjunktivit (EKC) och drabbar hornhinnan och bindhinnan. I dag finns ingen behandling av det smärtsamma tillståndet som får läka ut av sig själv, ibland med långvariga synnedsättningar som följd. Adenovirs läkemedel har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, båda professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi. Det handlar om en helt ny verkningsmekanism där viruspartiklarna klumpas samman så att de inte kan binda till cellerna i ögat.

— Det här minskar antalet virus som infekterar cellerna och fortplantar sig. Det kan förkorta sjukdomsförloppet och också göra det mindre allvarligt. I dag blir den drabbade ofta sjukskriven i flera veckor och det får stora samhällsekonomiska konsekvenser, säger projektledare Björn Dellgren.

Adenovirs läkemedel utformas som ögondroppar som ska tas dagligen i upp till två veckor. Dropparna kan också komma att tas i förebyggande syfte av exempelvis anhöriga till den drabbade, eftersom sjukdomen är mycket smittsam. I Asien finns de viktigaste marknaderna — enligt Björn Dellgren drabbas exempelvis minst en miljon människor per år i Japan.

Den nya läkemedelssubstansen har hittills testats i djurstudier och planen är att genomföra patientstudier nästa år. Kontraktsproduktionsbolaget Chemoswed, del av internationella DuPont-gruppen, arbetar tillsammans med Adenovir för att utveckla en produktionsmetod för substansen, medan Medeonbolaget Galenica ska ta fram en beredningsform.

Adenovir Pharma ingår i inkubatorn Puls och har sedan starten 2008 tagit in drygt 12 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget har inga anställda utan drivs med hjälp av Björn Dellgren som projektledare från Puls, och i övrigt forskarna, Puls nätverk och underleverantörer. Styrelseordförande är Stefan Appelgren, tidigare chef inom Pharmacia och i styrelsen för bland andra Ellen och Lidds.

Lisa Kirsebom

Adenovir Pharma i Helsingborg har tagit in drygt 6 miljoner kronor genom nyemission. Nu samarbetar företaget med två Malmöbolag, Chemoswed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.