torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Partnerskap och nya pengar för Adenovirs ögonmedicin

Adenovir Pharma i Helsingborg har tagit in drygt 6 miljoner kronor genom nyemission. Nu samarbetar företaget med två Malmöbolag, Chemoswed och Galenica, för att färdigställa sitt läkemedel för smittsamma virusinfektioner i ögonen.

Bland investerarna finns riskkapitalbolaget Augmenta,
Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och Helsingborgsinkubatorn Puls.

Virussjukdomen som Adenovir fokuserar på kallas epidemisk keratokonjunktivit (EKC) och drabbar hornhinnan och bindhinnan. I dag finns ingen behandling av det smärtsamma tillståndet som får läka ut av sig själv, ibland med långvariga synnedsättningar som följd. Adenovirs läkemedel har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, båda professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi. Det handlar om en helt ny verkningsmekanism där viruspartiklarna klumpas samman så att de inte kan binda till cellerna i ögat.

— Det här minskar antalet virus som infekterar cellerna och fortplantar sig. Det kan förkorta sjukdomsförloppet och också göra det mindre allvarligt. I dag blir den drabbade ofta sjukskriven i flera veckor och det får stora samhällsekonomiska konsekvenser, säger projektledare Björn Dellgren.

Adenovirs läkemedel utformas som ögondroppar som ska tas dagligen i upp till två veckor. Dropparna kan också komma att tas i förebyggande syfte av exempelvis anhöriga till den drabbade, eftersom sjukdomen är mycket smittsam. I Asien finns de viktigaste marknaderna — enligt Björn Dellgren drabbas exempelvis minst en miljon människor per år i Japan.

Den nya läkemedelssubstansen har hittills testats i djurstudier och planen är att genomföra patientstudier nästa år. Kontraktsproduktionsbolaget Chemoswed, del av internationella DuPont-gruppen, arbetar tillsammans med Adenovir för att utveckla en produktionsmetod för substansen, medan Medeonbolaget Galenica ska ta fram en beredningsform.

Adenovir Pharma ingår i inkubatorn Puls och har sedan starten 2008 tagit in drygt 12 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget har inga anställda utan drivs med hjälp av Björn Dellgren som projektledare från Puls, och i övrigt forskarna, Puls nätverk och underleverantörer. Styrelseordförande är Stefan Appelgren, tidigare chef inom Pharmacia och i styrelsen för bland andra Ellen och Lidds.

Lisa Kirsebom

Adenovir Pharma i Helsingborg har tagit in drygt 6 miljoner kronor genom nyemission. Nu samarbetar företaget med två Malmöbolag, Chemoswed […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck.