fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånes IT-bransch mindre lönsam än snittet

Skåne har stark ställning inom livsmedelsindustri och life science, medan IT/telekombranschen är lönsamhetsmässigt sämre än snittet. Det framgår av en ny forskarrapport.

Med ett så kallat specialiseringsindex har forskare vid Lunds universitet kartlagt sysselsättning och förädlingsvärde i områden som i början av 2000-talet identifierades som viktiga skånska företagskluster.

Resultatet visar att IT- och telekomsektorn i Skåne har en sysselsättning precis i linje med det svenska medelvärdet, index 1. Men mätt i förädlingsvärde ligger branschen bara på 0,3.

— Det tyder på att IT-sektorn i regionen inte är särskilt lönsam. Det beror troligen på att Stockholms IT-företag haft en enorm expansion som slår igenom på rikets snitt, säger Jerker Moodysson, forskare vid Circle på Lunds universitet.

En annan förklaring kan vara att skånska verksamheter jobbar mycket med forskning och utveckling, som inte omedelbart leder till mätbara affärer.

— Resultatet ska inte tolkas som att IT-sektorn är oviktig i Skåne. Den sysselsätter 17.000 personer och i förhållande till många andra branscher är förädlingsvärdet fortfarande högt, säger Jerker Moodysson.

Både life science- och livsmedelsbranschen i Skåne har fler sysselsatta än genomsnittet i landet. Branscherna genererar också ett högre förädlingsvärde i södra Sverige än de gör i riket som helhet.

Imorgon släpper Moodysson och kollegorna Martin Henning och Magnus Nilsson tillsammans med Region Skåne boken ”Innovation och regional omvandling” om Skånes näringsliv och klustersatsningar. BokenKartläggningen baserar sig på tiden 2003-2007 och Jerker Moodysson menar att Skånes ställning inom life science kan ha försvagats sedan mätningarna.

En annan slutsats i boken är att tillverkningsindustrin i Skåne tappat mark under 2000-talet, till förmån för tjänstesektorn, och att det behövs bättre dialog mellan regionens olika klusterbildningar.

Kristian Svensson

Skåne har stark ställning inom livsmedelsindustri och life science, medan IT/telekombranschen är lönsamhetsmässigt sämre än snittet. Det framgår av en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.