tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Röda siffror för Bambuser — letar nya pengar

Det hajpade Malmöbolaget Bambuser har den senaste tiden slutit en rad nya samarbetsavtal. Men fortfarande är det långt kvar tills intäkterna matchar utgifterna, visar Rapidus genomgång av det senaste bokslutet som nu registrerats hos Bolagsverket.

För räkenskapsåret juli 2008–juni 2009 var omsättningen försumbar. Däremot märks bolagets snabba expansion tydligt på resultatsidan — förlusten har växt från 37.000 kronor till 8,5 miljoner.

I höstas tog bolaget in fem miljoner kronor i riskkapital från det norska investmentbolaget Kistefos. Bolaget har lovat gå in med upp till 15 miljoner kronor totalt, baserat på Bambusers utveckling. Men det kommer inte räcka, menar Hans Eriksson, som i november tog över Jonas Vigs roll som VD i företaget efter att tidigare ha varit Nordenchef på MySpace.

— Vi vill inte närmare kommentera vår ekonomi. Däremot kan vi berätta att vi nu är ute och reser ytterligare kapital, säger han.

Hans Eriksson vill inte berätta hur mycket de är på jakt efter, men säger att det handlar om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Bambuser grundades 2007 och har rönt stor uppmärksamhet för sin mjukvara, som gör det möjligt att via internet direktsända allt som syns i mobilkameran. Nyligen utsågs exempelvis bolagets grundare Måns Adler till ”alla företagares framtidshjälte” av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

I januari fick Bambuser sitt första större kommersiella kontrakt, med finska YLE. Det statliga radio- och tv-bolaget ska testa Bambusers teknik för att kunna låta reportrar filma nyhetshändelser med mobiltelefonen för tv-sändning.Liknande teknik marknadsförs av holländska mobilbolaget ProSkope, där ett samarbetsavtal blev klart i dagarna.

Men än så länge har Bambusers intäkter främst kommit från försäljning av en premiumvariant av sändningstekniken.

— Det viktigaste är att fortsätta tillväxten och få fler användare. Omvi tänker alltför mycket på affärer så är det lätt att tappainspiration, säger Måns Adler.

Bambuser sysselsätter 12 personer, varav hälften i Finland.

Anders Frick

Det hajpade Malmöbolaget Bambuser har den senaste tiden slutit en rad nya samarbetsavtal. Men fortfarande är det långt kvar tills […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.