Sedan försäljningen tagit fart går forskningsbolaget MagComp i Eslöv på offensiven. Bolaget, som har Volvo Technology Transfer som storägare, har det senaste året dubblat personalstyrkan, medan omsättningen växt från 1,8 till knappt 3 miljoner kronor. I år räknar VD Fredrik Krantz med att omsätta elva miljoner.
Utöver specialbyggda magnetkomponenter i till exempel Hasselbladskameror är det bland annat system för induktionsvärmning av exempelvis bageriugnar som efterfrågas av kunderna.
MagComp knoppades av från Lunds tekniska högskola 2005 för att vidareutveckla en metod att formgjuta elektromagnetiska komponenter. En blandning av metallpulver och bindemedel gjuts under stark rotation så att metallpulvret packas samman, vilket ökar förmågan att leda magnetfält. Utöver att verkningsgraden blir bättre än för traditionella magnetelement kan man därmed skräddarsy komponenterna för varje tillämpning.
Utanför bageribranschen använder bland andra industrikoncernen Sandvik och maskintillverkaren Dynapac MagComps teknik för induktionsvärmning. Framöver räknar Fredrik Krantz med att de största intäkterna ska komma från försäljning av induktorer, lindade spolar som bland annat används för att jämna ut störningar i elnätet.
MagComp sysselsätter i dag sju personer, mot tre för ett drygt halvår sedan. Utöver verksamheten i Eslöv fortsätter de universitetsanknutna grundarna forskningen på LTH. En av de problem som återstår att lösa är att få produktionstekniken att fungera även för rörliga komponenter som magnetspolar i generatorer och hybridbilsmotorer.
— Det ligger några år bort i tiden, inte minst eftersom verifikationskraven är så hårda inom bilindustrin, säger Fredrik Krantz.
Huvudfinansiär i MagComp är Volvo Technology Transfer, som gick in med 10 miljoner kronor 2008, med löfte om ytterligare 5-10 miljoner längre fram. Största delen av bolaget ägs dock av en handfull privatpersoner, däribland LTH-professorerna Mats Alaküla och Tord Cedell, samt till en mindre del av Hans Jönsson Mekaniska Verkstad i Eslöv. Förra året gjorde bolaget en förlust på tre miljoner kronor.
Erik Olausson