lördag 4 maj 2024

inloggad som

Sven-Thore Holm hjälper Medvedev bygga ryskt Ideon

|  ,
|  

Lundaprofilen Sven-Thore Holm har engagerats som rådgivare då ryska presidenten initierat en genomgång av landets innovationsklimat. Första målet är en forskningsby motsvarande Ideon, fast i Moskva.

Under arbetsnamnet Innograd, ungefär ”innovationsstad”, syftar projektet till att modernisera Rysslands innovationssystem och få fler forskningsresultat att komma till nytta i näringslivet.

— I stort handlar det om att gå över från en råvarubaserad till en mer forsknings- och utvecklingsorienterad ekonomi. Deras forskning har tidigare varit väldigt militärt fokuserad, säger Sven-Thore Holm.

Han är nyligen hemkommen från Kreml och första mötet med projektkommittén, ledd av Vladislav Urievich Surkov, en av president Dmitry Medvedevs närmaste män. Sven-Thore Holm var en av de drivande krafterna då Ideon drog igång för 25 år sedan. Nu hoppas ryssarna göra något liknande.

— Första målet är en stor forskningspark i Moskva. Men på sikt kan det behövas 10-15 stycken spridda över landet, säger Sven-Thore Holm.

Sedan han slutade som VD för Innovationsbron Syd i slutet av 2007 har han främst arbetat som innovationskonsult åt bland annat Lunds universitet. Han är även ordförande för innovationstävlingen Venture Cup.

Erik Olausson

Lundaprofilen Sven-Thore Holm har engagerats som rådgivare då ryska presidenten initierat en genomgång av landets innovationsklimat. Första målet är en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.