torsdag 25 april 2024

inloggad som

Sven-Thore Holm hjälper Medvedev bygga ryskt Ideon

|  ,
|  

Lundaprofilen Sven-Thore Holm har engagerats som rådgivare då ryska presidenten initierat en genomgång av landets innovationsklimat. Första målet är en forskningsby motsvarande Ideon, fast i Moskva.

Under arbetsnamnet Innograd, ungefär ”innovationsstad”, syftar projektet till att modernisera Rysslands innovationssystem och få fler forskningsresultat att komma till nytta i näringslivet.

— I stort handlar det om att gå över från en råvarubaserad till en mer forsknings- och utvecklingsorienterad ekonomi. Deras forskning har tidigare varit väldigt militärt fokuserad, säger Sven-Thore Holm.

Han är nyligen hemkommen från Kreml och första mötet med projektkommittén, ledd av Vladislav Urievich Surkov, en av president Dmitry Medvedevs närmaste män. Sven-Thore Holm var en av de drivande krafterna då Ideon drog igång för 25 år sedan. Nu hoppas ryssarna göra något liknande.

— Första målet är en stor forskningspark i Moskva. Men på sikt kan det behövas 10-15 stycken spridda över landet, säger Sven-Thore Holm.

Sedan han slutade som VD för Innovationsbron Syd i slutet av 2007 har han främst arbetat som innovationskonsult åt bland annat Lunds universitet. Han är även ordförande för innovationstävlingen Venture Cup.

Erik Olausson

Lundaprofilen Sven-Thore Holm har engagerats som rådgivare då ryska presidenten initierat en genomgång av landets innovationsklimat. Första målet är en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.