torsdag 21 november 2024

inloggad som

Finansiella samarbeten viktiga i snålblåsten

Kort sagt: Finanskris och svagare konjunktur har kylt av riskkapitalmarknaden rejält. Innovationsföretagen måste nu ut och leta andra möjligheter till finansiering. Senaste månaderna har flera skånska teknikbolag bytt ägare — och därigenom fått nytt klirr i kassan.

Av Kristian Svensson

Vad har en utförsåkare, en rallyförare och ett riskkapitalbolag gemensamt? Jo, viljan att våga trots en kalkylerad sannolikhet att det går åt pepparn. Men medan det är högsäsong för skidsport och redan full fart i årets upplaga av rallyligan WRC, är risk just nu inte något populärt ord på finansmarknaderna.

I och för sig fick mobilteknikbolaget Conveneer i Lund precis 36 miljoner kronor i riskkapital från Industrifonden och amerikanska Broken Arrow, men det är tydligt att färre är beredda att satsa pengar på idéer i nya småföretag, som i bästa fall kan komma att generera vinst långt fram i tiden.

Det är dags att söka nya utvägar. En möjlighet för bolag i utvecklingsfas är att hitta kunder som vill gå in med finansiering i utbyte mot kunskap och skräddarsydd teknik. Exakt hur integrerade verksamheterna blir i ett sådant avtal kan dock variera.

Många skulle nog anse att forskningsbolaget Respiratorius i Lund dragit högsta vinsten. Firman djurtestar nu sin substans mot lungsjukdomen KOL i samarbete med ett internationellt läkemedelsföretag, vars namn ännu är hemligt. Respiratorius behåller rättigheterna till kandidaten och partnerns enda betalning är goodwill.

En annan väg framåt har Swiftfoot Graphics i Lund hittat. Rapidus kunde i veckan avslöja att bolaget köpts upp av den amerikanska hårdvarugiganten Intel. Jämfört med Respiratorius befinner sig Swiftfoot därmed i andra ändan av skalan för integration mellan jätte och småspelare.

Swiftfoot utvecklar algoritmer för att skapa tredimensionella objekt på datorskärmar på ett effektivare sätt. Bland tidiga finansiärer kan nämnas Vinnova och Lunds universitets holdingbolag LUAB. Nu slipper Swiftfoot jaga riskkapital, medan Intel knyter till sig viktig spetskompetens.

Ett annat exempel på hur nytt ägande blir en vitamininjektion är det Lundabaserade IT-bolaget Logipard. Tills i december var Logipard ett delägt dotterbolag till förlusttyngda Anoto, men efter att ha köpts upp av brittiska halvledartillverkaren ARM satsar nu företaget på stor expansion ut i världen med sin videoteknik.

I slutet av fjolåret kunde också GPS-företaget Wayfinder och datorspelsbolaget Massive Entertainment säkerställa sin framtida utveckling efter uppköp från Vodafone respektive Ubisoft.

Så även om riskkapitalisterna blivit mer svårflörtade står det klart att stora branschaktörer kan se värden i mindre innovationsföretag. De tuffa tiderna har pressat priserna, men det behöver inte alltid gå så långt som till regelrätta uppköp.

Att kunder går in med pengar i utvecklingsprojekt i läkemedelsbranschen finns det många exempel på, ett är amerikanska Genentech som samarbetar med Köpenhamnsbaserade Symphogen för att ta fram medicin mot infektionssjukdomar med hjälp av Symphogens teknik kring polyklonala antikroppar.

Dagens riskrädsla bäddar för att vi även i andra branscher kommer att få se fler lösningar framöver där kunder eller samarbetspartner går in som finansiärer, med ett delvis eller helt övertagande av verksamheten.

Etablerade aktörer har tydlig nytta av att fånga upp innovationer i tidig fas och ta aktiv del i utvecklingen. I ett finansiellt perspektiv kan en sådan partner kalkylera ner risken för att det går åt skogen, i takt med att det egna inflytandet växer. Det borde locka branschspelare mer än traditionella riskkapitalister att göra affärer, vilket är en viktig möjlighet för entreprenörer när det blåser snålt.

Kristian Svensson

Kort sagt: Finanskris och svagare konjunktur har kylt av riskkapitalmarknaden rejält. Innovationsföretagen måste nu ut och leta andra möjligheter till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.