De skånska sparbankerna Finn och Gripen går ihop. Målet är nya marknader och att på fem års sikt växa till en affärsvolym på 110 miljarder kronor.
Styrelserna i Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen lägger idag fram ett förslag på en ny regional fullservicebank, med fokus på hela Skåne och Själland. Planen är att samgåendet ska börja i januari nästa år och att banken ska vara igång till 2011.
Den nya banken har ännu inget namn, men klart är att sätet ska ligga i Malmö. På kort sikt är strategin att stärka Finns och Gripens befintliga fästen i sydvästra och mellersta Skåne respektive nordvästra Skåne. Ett nytt kontor ska också öppnas i Köpenhamn och på sikt vill den nya bankledningen växa även i östra Skåne.
— Vi ska inte bara gå samman, utan skapa en ny bank i Öresundsregionen och ta en marknadsposition ingen annan tagit, säger Lars Andersson, ordförande i Sparbanken Finn och den som tar styrelseklubban också i den nya banken.
Efter sammanslagningen får banken en affärsvolym på drygt 80 miljarder kronor samt cirka 600 medarbetare. Målet är en avkastning på eget kapital på tio procent.
I fusionsarbetet ska de gamla huvudkontoren i Lund och Ängelholm läggas ner. Synergieffekterna beräknas till mellan 50 och 70 miljoner kronor. Bland annat kommer 40 till 50 tjänster att försvinna, främst inom staber, ledning och administration. Bantningen ska dock lösas med naturliga avgångar.
VD för den nya banken blir Sparbanken Finns VD Lars-Erik Skjutare. Gripens VD Mats Nilsson blir ställföreträdande VD och Gripens ordförande Bengt Blonér tar rollen som vice ordförande.
Den nya banken kommer att ägas till 75 procent av Sparbanksstiftelsen Finn och till 25 procent av Sparbanksstiftelsen Gripen. Engångskostnaderna för samgåendet beräknas till 50-70 miljoner kronor.
Upplägget ska godkännas på extra bolagsstämmor i oktober och november. Sedan ska myndigheter som Konkurrensverket och Finansinspektionen säga sitt.
Rapidus skrev i en snabbanalys i våras att den allt hårdare konkurrensen på Skånes bankmarknad bäddade för en fusion. Så blir det alltså nu. Den nya banken drar storleksmässigt ifrån Skånes andra fristående sparbanker. Färs & Frosta har en affärsvolym runt 47 miljarder, Sparbanken 1826 runt 46 miljarder medan Sparbanken Syd ligger runt 22 miljarder.
Affärsvolymen är summan av alla pengar som en bank hanterar.
Kristian Svensson