tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Wisecons råttfälla vinner mark utomlands

När danska Wisecon ville sälja sin högteknologiska råttfälla i Sverige blev det stopp. Råttans rättigheter behövde utredas. Under tiden säljer fällan som smör i andra länder.

Innan sommaren förklarade Wisecon här i Rapidus att Sverige och speciellt Skåne skulle bli första anhalten i en utlandsexpansion. Men nu går marknaderna i Kina, USA och Storbritannien förbi Skåne. Där har Wisecon inte mött samma motstånd som i Sverige, där bolaget väntar på ett godkännande från Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Dialogen med svenska myndigheter har varit igång i knappt ett år.

Råttfällan sitter i ett kloakrör och skickar med stor kraft ner 10-14 spjut i den råtta som vill komma förbi. Efter några sekunder dras spjuten upp igen och fällan är klar för ett nytt angrepp. Råttan spolas iväg med kloakvattnet.

Kommunerna i Malmö, Helsingborg och Göteborg har visat intresse för fällan och planen är fortsatt en etablering av ett Wisecon AB i Malmö när ett godkännande fallit på plats. Företaget väntar sig dock inte att komma igång med försäljning i Skåne förrän nästa år.

I Kina, USA och Storbritannien har nu företaget partners och är igång med att utveckla exporten, uppger försäljningsdirektören Claus Wendelboe.

Han tycker att motståndet i Sverige är obegripligt i ljuset av framgången på hemmaplan där där 60 av Danmarks 98 kommuner nu använder fällan. Den ökande efterfrågan betyder att företaget de senaste månaderna anställt fem personer, vilket betyder totalt 31 anställda.

Försäljningen i Kina går via en partner i Shanghai, där djuretik inte är så viktigt som i Skandinavien. USA och Storbritannien kräver i princip heller inget godkännande för försäljning. Det har dock startats tester i de två sistnämnda länderna för att undvika diskussioner om djuretik. Fällan dödar råttan ögonblickligen och fick det danska Agromek-priset ifjol, för en genomprövad och dokumenterad effekt.

Keld Broksø

När danska Wisecon ville sälja sin högteknologiska råttfälla i Sverige blev det stopp. Råttans rättigheter behövde utredas. Under tiden säljer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.