onsdag 12 juni 2024

inloggad som

Lundabolag får finansiering från Vinnova

|  , ,

Medicinteknikbolaget SpectraCure och teknikbolaget BlockMaster i Lund får sammanlagt drygt sju miljoner kronor i forskningsbidrag från Vinnova.

Pengarna delas ut till några av de företag som ansökt till Eurekas och EU-kommissionens europeiska forskningsprogram Eurostars.

SpectraCure får fem miljoner kronor för att vidareutveckla metoden som går ut på att med fiberoptik leda in ljus i en solid tumör i kroppen, vilket aktiverar ett ljuskänsligt läkemedel som tidigare sprutats in. Reaktionen ger energi till kroppens syremolekyler, som i sin tur bildar fria radikaler som angriper cancern.

BlockMaster, som har tagit fram ett USB-minne som automatiskt krypterar all information i en mikroprocessor, får drygt två miljoner kronor för att tillsammans med ett annat bolag vidareutveckla tekniken så att den kan användas på fler platser.

Företag som deltar i Eurostarsprogrammet får ha max fem år till marknad, uppger Tomas Aronsson som är ansvarig för Eurostars på Vinnova. Totalt har elva svenska företag fått finansiering av Vinnova i den här ansökningsomgången till Eurostars.

Medicinteknikbolaget SpectraCure och teknikbolaget BlockMaster i Lund får sammanlagt drygt sju miljoner kronor i forskningsbidrag från Vinnova. Pengarna delas ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.