torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Lundabolag får finansiering från Vinnova

|  , ,

Medicinteknikbolaget SpectraCure och teknikbolaget BlockMaster i Lund får sammanlagt drygt sju miljoner kronor i forskningsbidrag från Vinnova.

Pengarna delas ut till några av de företag som ansökt till Eurekas och EU-kommissionens europeiska forskningsprogram Eurostars.

SpectraCure får fem miljoner kronor för att vidareutveckla metoden som går ut på att med fiberoptik leda in ljus i en solid tumör i kroppen, vilket aktiverar ett ljuskänsligt läkemedel som tidigare sprutats in. Reaktionen ger energi till kroppens syremolekyler, som i sin tur bildar fria radikaler som angriper cancern.

BlockMaster, som har tagit fram ett USB-minne som automatiskt krypterar all information i en mikroprocessor, får drygt två miljoner kronor för att tillsammans med ett annat bolag vidareutveckla tekniken så att den kan användas på fler platser.

Företag som deltar i Eurostarsprogrammet får ha max fem år till marknad, uppger Tomas Aronsson som är ansvarig för Eurostars på Vinnova. Totalt har elva svenska företag fått finansiering av Vinnova i den här ansökningsomgången till Eurostars.

Medicinteknikbolaget SpectraCure och teknikbolaget BlockMaster i Lund får sammanlagt drygt sju miljoner kronor i forskningsbidrag från Vinnova. Pengarna delas ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad