Den 1,5 år gamla danska regeln om Öresundspendlares extrajobb i Sverige har visat sig vara verkningslös, komplicerad — och dessutom sakna implementering i Sverige. Pendlarna slipper betala arbetsgivaravgifter för svenska bisysslor, men riskerar en skattesmäll i framtiden.
Regeländringen handlar i korthet om att en dansk arbetsgivare kan avtala med en anställd som bor i Sverige att vid en bisyssla i Sverige betalar den anställda själv sina arbetsgivaravgifter. Det sker i stället för att den danska arbetsgivaren, som tidigare, skulle riskera att få betala de svenska avgifterna som är mycket högre än de danska.
Men enligt den svenska skattelagstiftningen kan Sverige inte inkräva sociala avgifter av en anställd med extrajobb. Verkligheten är alltså att bara en arbetsgivare kan betala in arbetsgivaravgifter — inte en anställd.
— För ögonblicket sitter jag och diskuterar högljutt hur vi kan få till en bättre regel, som gör att man är socialförsäkrad i arbetslandet trots en bisyssla i bostadslandet. Dagens system är inte det bästa, säger Ernst Larsen, kontorschef för det danska pendlarskattekontoret SkatØresund.
På informationstjänsten Øresunddirekt avråder man Danmarkspendlare från att ha bisysslor i Sverige. Finansdepartementet håller på att se över lagstiftningen och om det blir möjligt för anställda att betala in arbetsgivaravgifter kommer det att bli dyrt för den enskilda. Den som själv betalar in sina avgifter får dra av dem på skatten, men står själv för merparten av kostnaden. Dessutom finns risken att lagen skulle gälla retroaktivt.
Arbetsgivarna hos Dansk Industri och Dansk Erhverv är nöjda med att pendlare anställda i Danmark slipper arbetsgivaravgifter för bisysslor i Sverige — och att företagen slipper undan betalningsrisken. Men Dansk Erhverv, som representerar 20.000 företag och 100 branschorganisationer, konstaterar att det blir besvärligt när en medarbetare behöver utnyttja sin socialförsäkring vid sjukdom.
— Vart ska företagen vända sig? Och vilken nivå ligger sjukförsäkringen på? frågar sig Dansk Erhvervs chefskonsulent Ole Schmidt.
Dansk Erhverv erbjuder därför en standardklausul till företagen. I den står att anställda pendlare helt ska avhålla sig från svenska extrajobb.
— Det nya är att möjligheten att skriva ett avtal om betalningen av avgifter vid bisysslor i själva verket inte finns. Ingen kan ta emot betalningen i Sverige. Det betyder att det fortfarande är besvärligt för danska företag när anställda är socialförsäkrade i Sverige, säger Ole Schmidt.
Han har dock inte hört talas om några danska företag som krävts på svenska avgifter.
Keld Broksø