onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideonbolag bygger hoppande bredband på Möllan

|  
|  

Venatechs idé är ett bredbandsnät där bara en del av användarna är uppkopplade med en fysisk kabel. Dessa användare får första tjing på bredbandet men med hjälp av bolagets egenutvecklade trådlösa router delar de med sig av överbliven kapacitet till andra användare inom räckhåll. Dessa har i sin tur en likadan router som kan skicka vidare signalen till andra användare längre bort, och så vidare.

Bandbredden sjunker efterhand då signalen försvagas, men två-tre hopp mellan olika användare ska funka fint, menar Venatechs VD och grundare Björn Smedman. Ju fler abonnenter nätet täcker, desto billigare kan månadskostnaden bli för var och en, samtidigt som abonnenterna kan nå det trådlösa nätverket även utanför sina egna hem.

Men idén bygger samtidigt på en kritisk massa av kunder inom ett geografiskt begränsat område.

— Vi siktar bara på att nå de tio procent av befolkningen som bor i tätast bebyggelse. I de områdena behöver vi cirka fem procent av alla bredbandskunder för att få ett heltäckande nät, säger Björn Smedman.

Först ut är området runt Möllevångstorget i Malmö, där Venatech fått 200.000 kronor av Tillväxtverket och Region Skåne genom programmet Produktutveckling i skånska företag för att få fart på det hela. Inom tre månader hoppas Björn Smedman ha fått in över 500 kunder i området, vilket räcker för att täcka in det med Venatechs nät.

Venatech grundades 2005 som ett konsultbolag men sysslar sedan två år tillbaka huvudsakligen med att utveckla det trådlösa bredbandsnätet under namnet Myfi.net. Bolaget är självfinansierat och sysselsätter fyra personer.

Erik Olausson

Venatechs idé är ett bredbandsnät där bara en del av användarna är uppkopplade med en fysisk kabel. Dessa användare får […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.