måndag 29 april 2024

inloggad som

KappAhls ägare satsar på hjärttransplantationer

I tysthet har KappAhls huvudägare Christian W Jansson och Pål Frankenius gått in med kapital och tagit plats i styrelsen för det nystartade medicinteknikbolaget Igelösa Transplantation Science i Lund. Sammanlagt har duon hittills investerat fem miljoner kronor i bolaget.

Företaget startades i juli 2008 och fick sin senaste styrelseutformning i november med Lundabon Christian W Jansson som ordförande. Igelösa Transplantation Sciences VD Peter Sebelius vill i nuläget inte kommentera verksamheten.

Enligt en rapport från socialstyrelsen sitter företaget på en teknik som kan förlänga tiden som ett hjärta taget från en hjärndöd är fullt funktionsdugligt för transplantationer – från dagens 4-5 timmar till 24 timmar. Tekniken påminner om en redan väletablerad metod som används vid lungtransplantationer.

Forskningen har hittills gjorts på grishjärtan och i det nystartade företaget ska tekniken anpassas för patienter och kommersialiseras inom en snar framtid. Bakom verksamheten står Stig Steen, professor i thoraxkirurgi vid Lunds Universitet, som bland annat har deltagit i utvecklingen av Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas.

— Vi är beredda att skjuta till mer kapital i framtiden. Jag tror att Stig Steens planer har goda förutsättningar att realiseras, säger Christian W Jansson.

Joel Lyth

I tysthet har KappAhls huvudägare Christian W Jansson och Pål Frankenius gått in med kapital och tagit plats i styrelsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.