fredag 29 mars 2024

inloggad som

KappAhls ägare satsar på hjärttransplantationer

I tysthet har KappAhls huvudägare Christian W Jansson och Pål Frankenius gått in med kapital och tagit plats i styrelsen för det nystartade medicinteknikbolaget Igelösa Transplantation Science i Lund. Sammanlagt har duon hittills investerat fem miljoner kronor i bolaget.

Företaget startades i juli 2008 och fick sin senaste styrelseutformning i november med Lundabon Christian W Jansson som ordförande. Igelösa Transplantation Sciences VD Peter Sebelius vill i nuläget inte kommentera verksamheten.

Enligt en rapport från socialstyrelsen sitter företaget på en teknik som kan förlänga tiden som ett hjärta taget från en hjärndöd är fullt funktionsdugligt för transplantationer – från dagens 4-5 timmar till 24 timmar. Tekniken påminner om en redan väletablerad metod som används vid lungtransplantationer.

Forskningen har hittills gjorts på grishjärtan och i det nystartade företaget ska tekniken anpassas för patienter och kommersialiseras inom en snar framtid. Bakom verksamheten står Stig Steen, professor i thoraxkirurgi vid Lunds Universitet, som bland annat har deltagit i utvecklingen av Jolifes hjärtmassagemaskin Lucas.

— Vi är beredda att skjuta till mer kapital i framtiden. Jag tror att Stig Steens planer har goda förutsättningar att realiseras, säger Christian W Jansson.

Joel Lyth

I tysthet har KappAhls huvudägare Christian W Jansson och Pål Frankenius gått in med kapital och tagit plats i styrelsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]