måndag 6 maj 2024

inloggad som

Insomnat Novosense hoppas på EU-pengar

Ideonbolaget Novosense har legat i dvala sedan i somras efter brist på villiga investerare. Nu sätter ägarna sitt hopp till EU-bidrag för att åter blåsa liv i medicinteknikbolaget.

Med ett Sverigepatent för bolagets sladdlösa EKG-mätare började Novosense under våren 2007 leta riskkapital. 50 miljoner kronor skulle enligt dåvarande VD Karl-Johan Öhman räcka för att ta mätsystemet hela vägen till marknaden.

Men något riskvilligt kapital dök aldrig upp. Karl-Johan Öhman, som var bolagets enda fast anställda, hoppade av i juni och verksamheten lades i malpåse. Nu hoppas ägarna, med Ideonbolaget Tilly Medical Products i spetsen, att EU-pengar ska kunna få bolaget på fötter igen. Novosense deltar sedan tidigare i ett nordiskt samarbetsprojekt på Rikshospitalet i Oslo om en standard för radiokommunikation inom sjukvården. Tilly Medicals VD Jonas Tilly menar att bolaget därmed är en utmärkt kandidat för EU:s sjunde ramprogram, som sponsrar forskning och utveckling med 53 miljoner euro fram till 2013.

— Det kan röra sig om ett antal miljoner kronor i stöd. Vi väntar på besked, men det kan ta en månad till om jag förstår saken rätt, säger Jonas Tilly.

Novosenses EKG-mätare består av tre små sensorer med radiosändare som klistras fast på överkroppen. Den är tänkt att ge hjärtpatienter större rörelsefrihet då deras hjärtaktivitet kan övervakas utan sladdförsedda elektroder.

— Vi ska ta nya tag och starta om det hela. Idén är alldeles för bra för att lägga ner, säger Jonas Tilly.

Förutom Tilly Medical Products står optik- och elektroniktillverkaren Acreo, forskaren Fredrik Sebelius, förre VD:n Tommy Skoog samt elektroniktillverkaren Protego Information som ägare till Novosense.

Erik Olausson

Ideonbolaget Novosense har legat i dvala sedan i somras efter brist på villiga investerare. Nu sätter ägarna sitt hopp till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.