fredag 26 april 2024

inloggad som

Insomnat Novosense hoppas på EU-pengar

Ideonbolaget Novosense har legat i dvala sedan i somras efter brist på villiga investerare. Nu sätter ägarna sitt hopp till EU-bidrag för att åter blåsa liv i medicinteknikbolaget.

Med ett Sverigepatent för bolagets sladdlösa EKG-mätare började Novosense under våren 2007 leta riskkapital. 50 miljoner kronor skulle enligt dåvarande VD Karl-Johan Öhman räcka för att ta mätsystemet hela vägen till marknaden.

Men något riskvilligt kapital dök aldrig upp. Karl-Johan Öhman, som var bolagets enda fast anställda, hoppade av i juni och verksamheten lades i malpåse. Nu hoppas ägarna, med Ideonbolaget Tilly Medical Products i spetsen, att EU-pengar ska kunna få bolaget på fötter igen. Novosense deltar sedan tidigare i ett nordiskt samarbetsprojekt på Rikshospitalet i Oslo om en standard för radiokommunikation inom sjukvården. Tilly Medicals VD Jonas Tilly menar att bolaget därmed är en utmärkt kandidat för EU:s sjunde ramprogram, som sponsrar forskning och utveckling med 53 miljoner euro fram till 2013.

— Det kan röra sig om ett antal miljoner kronor i stöd. Vi väntar på besked, men det kan ta en månad till om jag förstår saken rätt, säger Jonas Tilly.

Novosenses EKG-mätare består av tre små sensorer med radiosändare som klistras fast på överkroppen. Den är tänkt att ge hjärtpatienter större rörelsefrihet då deras hjärtaktivitet kan övervakas utan sladdförsedda elektroder.

— Vi ska ta nya tag och starta om det hela. Idén är alldeles för bra för att lägga ner, säger Jonas Tilly.

Förutom Tilly Medical Products står optik- och elektroniktillverkaren Acreo, forskaren Fredrik Sebelius, förre VD:n Tommy Skoog samt elektroniktillverkaren Protego Information som ägare till Novosense.

Erik Olausson

Ideonbolaget Novosense har legat i dvala sedan i somras efter brist på villiga investerare. Nu sätter ägarna sitt hopp till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.