söndag 24 november 2024

inloggad som

AstraZeneca och Region Skåne satsar 40 miljoner på ny forskning

Med 20 miljoner kronor var går AstraZeneca och Region Skåne in i det gemensamma femåriga forskningsprojektet Big 3. Genom att samla information från en stor grupp patienter inom riskgruppen för KOL, lungcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar hoppas man hitta nya samband som kan leda till mer effektiva behandlingar.

Forskarna har länge varit medvetna om att det finns gemensamma faktorer och mönster bakom de tre stora sjukdomsgrupperna, men hittills har forskningen till stor del varit inriktad mot en sjukdom eller ett organ.

Med den nya satsningen vill man överbrygga den uppdelningen, men också hitta sätt att förebygga sjukdomarna. Ett mål är att exempelvis hitta faktorer som förklarar varför vissa rökare löper större risk att få lungcancer än andra, ett annat är att kunna medicinera mer effektivt och anpassat till individen.

— Vi vill hitta läkemedel som kan passa till patienter med både hjärt- och kärlsjukdomar, lungcancer och KOL, säger Bertil Lindmark, chef för klinisk forskning om andningsvägar och inflammationssjukdomar på AstraZeneca.

Genom allt från blodprover och röntgenundersökningar till symptombeskrivningar och långtidsuppföljningar ska mellan 5.000 och 10.000 rökande patienter kartläggas i en stor databas. Sören Olofsson, regionchef på Region Skåne, hoppas att satsningen ska leda till en rad nya forskningsprojekt i regionen.

— Jag tror att det kommer bli en snöbollseffekt. Vår finansiering blir en grundplåt som jag tror genererar nya forskningsintäkter. Och det materialet vi får fram kommer att addera nya frågeställningar som blir forskning, säger han.

Grundidén till satsningen kommer från Ulf Malmqvist, överläkare i klinisk farmakologi vid Lunds universitetssjukhus och med ett förflutet på AstraZeneca. Han tog kontakt med Bertil Lindmark på AstraZeneca och sedan vände de sig till Region Skåne som genast blev intresserade.

— Det här kommer till gagn för Region Skånes invånare, men blir också spritt härifrån till övriga världen. Vi hoppas att det ska vara en bra intern signal att vi vill stötta våra goda forskare, men också skapa förutsättningar för att få hit nya, säger Sören Olofsson.

AstraZeneca och Region Skåne planerar också att söka finansiering på ytterligare 25 miljoner kronor från Vinnova.

Med 20 miljoner kronor var går AstraZeneca och Region Skåne in i det gemensamma femåriga forskningsprojektet Big 3. Genom att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.