Lånegivningen från Almi Företagspartner i Skåne når rekordhöjder. Under årets första månader ökade antalet låntagare med 80 procent, motsvarande siffra för hela landet var 72 procent.
Totalt lånade Almi Skåne ut 86 miljoner kronor under januari och februari. Det visar färska siffror som Rapidus tagit del av.
— Främsta anledningen är att bankerna stramat åt sin kreditgivning ännu mer. Tendensen fanns förra sommaren, men i december började vi se effekten fullt ut, säger Almi Skånes VD Anne Looström.
Almi Skåne har haft en 40-procentig ökning de senaste tre åren, men nu har alltså intresset växlat upp ett steg.
Räknat i kapital, istället för låntagare, rör det sig om en ännu större ökning, delvis beroende på att Almi numera har möjlighet att ge större lån mellan 5 och 20 miljoner kronor. Hittills har en handfull sådana lån beviljats i Skåneregionen.
Främst är det tillverkningsföretag som är i behov av krediter under produktionsfasen. Men även utvecklingsföretag finns bland låntagarna, bland annat miljöteknikbolaget Bioprocess Control i Lund.
— Almi stod för en del av kapitalet vi tog in under hösten. När den möjligheten fanns såg vi inget skäl att leta efter andra lösningar. Vi var mycket nöjda, att dra in kapital är arbetsamt, säger Bioprocess Controls VD Kristofer Cook.
Almis moderbolag ägs av staten som också är huvudägare i dotterbolagen ute i landet. De resterande delarna står regionförbunden för. I och med regeringens krisbudget i januari fick Almis lånefond ett tillskott på två miljarder kronor, vilket täcker upp den ökande utlåningen.
— I det här läget riskerar vi inte att slå i vårt utlåningstak. Vi har också bolag som betalar tillbaka på sina lån och hittills har vi inte sett någon markant försämring i återbetalningsförmåga, säger Anne Looström.
Joel Lyth