Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.
Lundabolaget Reccan har utvecklat ett blodbaserat test för tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln. Genom att ge patienter tillgång till ett enkelt blodprov vill Reccan erbjuda ett effektivt verktyg för att upptäcka cancer i bukspottkörteln i ett tidigt skede, när möjligheterna till framgångsrik behandling är som störst.

Reccan ingår nu i ett konsortium med 26 deltagare från 13 europeiska länder. Nya är även Lunds universitet, Truly Labs och patientföreningen Palema.
Konsortiet går under namnet Shield och har fokus på att förbättra överlevnaden genom att upptäcka pankreascancer i ett tidigare stadie. I dag upptäcks över hälften av alla fall av sjukdomen i ett långt framskridet stadium, då det är för sent att operera. Av de 153 EU-miljonerna som konsortiet tilldelats får Reccan cirka 9,6 Mkr.
Får klinisk validering på 1 000 personer
– Att ingå i Shield innebär att vi går in i en klinisk validering med över 1 000 individer med kraftigt förhöjd risk för sjukdomen. Men värdet är så mycket större än den summa pengar vi får, säger Reccans vd Anna Brodén, som tog över vd-posten i bolaget efter Malin Bornschein, nu vd på Medeon Science Park, kring årsskiftet.
– Nu får vi vara med och ta fram rutiner och guidelines för vad som gäller för den här patientgruppen ur ett Europaperspektiv.
Screeningpilotprojekt ska genomföras i sju EU-länder och erbjuda årliga blodtester för personer som har familjär genetisk benägenhet för bukspottkörtelcancer. Målet är att minska andelen sena diagnoser och i slutändan öka den femåriga överlevnadsgraden från mindre än 10 procent till 30 procent fram till 2035.
För en månad sen genomförde Reccan en riktad nyemission där Sandberg Development gick in med 5 av 7 miljoner kronor. Övrigt kapital kom från mindre ägare samt Reccans grundare Roland Andersson. Pengarna ska användas till att lämna in en ansökan om CE-märkning under andra halvan av 2026 och därefter lansera bolagets test i Europa under 2027.
– Att vi nu ingår i Shield påverkar inte den tidsplanen, den ligger fast, säger Anna Brodén.
Martin Linderoth