onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Landet lagom är fullt av enhörningar

|  

Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

Krönika av Jan Dahlqvist

Svenska startups fortsätter att locka miljarder. Enligt rapporten State of the Swedish Tech Ecosystem 2025 investerades 26,2 miljarder kronor i svenska techbolag under 2024. Det gör Sverige till ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital, med 46 enhörningar – fler per capita än något annat land i Europa. Bara Storbritannien och Tyskland har fler enhörningar i absoluta tal, men sett till befolkning är Sverige solklar etta.

Jan Dahlqvist.

Vad ligger bakom den svenska framgången? Förklaringen är mångfacetterad. Här följer några faktorer:

  1. En unik kombination av tillit, jämlikhet och kollektiv intelligens.
  2. En stark tradition av teknik och ingenjörskultur.
  3. Välutbyggt socialt skyddsnät som vågar bära risk.
  4. Tidiga digitala framgångar som inspirerade en hel generation som Spotify, Skype och Mojang (Minecraft).
  5. En stark community av investerare och grundare
  6. Kulturell nyfikenhet och globalt mindset. Svenskar är överlag väldigt globala i sitt tänkande. Vi har små hemmamarknader och måste tänka internationellt direkt.

Enligt Atomico’s State of European Tech 2024 står sektorer som grön teknik, AI och hälsa för en ökande andel av investeringarna, medan fintech – som länge var Sveriges flaggskepp – har sett en inbromsning, delvis på grund av makroekonomiska faktorer som inflation och räntor.

Sverige har också fortsatt attrahera internationellt kapital. Enligt Dealroom stod internationella investerare för drygt 60 procent av alla investeringar i svenska startups under 2024, med tunga aktörer som Sequoia, Accel och SoftBank i spetsen.

Men den här enhörningsparaden är inte utan risker. Många svenska bolag, som Klarna och Kry, har under 2024 tvingats till nedskärningar och omstruktureringar, och det är tydligt att marknaden kräver mer än bara snabba tillväxtkurvor.

Så, är vi på väg mot en bubbla? Kanske. Men det är också möjligt att Sverige, med sin starka tradition av ingenjörskonst, innovation och hållbarhetsfokus, helt enkelt har hittat en modell som fungerar. För att säkra långsiktig framgång måste vi dock bredda vår syn på vad som är värt att investera i.

För att fortsätta vara i toppen behöver vi inte bara fler enhörningar – vi behöver fler långsiktiga satsningar, fler impactbolag, fler idéer som tar tid att mogna. Så till investerarna: Våga stötta även de idéer som tar längre tid på sig att växa. Och till entreprenörerna: Våga fortsätta drömma, även när det blåser motvind.

Svenska enhörningar (startups som nu är värderade över 1 miljard USD):

  1. Klarna
  2. Northvolt (åtminstone tidigare enhörning)
  3. Kry
  4. Budbee
  5. Einride
  6. Oatly
  7. Voi
  8. iZettle (nu uppköpta av PayPal, men räknades som enhörning innan dess)
  9. Spotify (noterad, men tidigare enhörning)
  10. Epidemic Sound
  11. Kognity
  12. Tink (uppköpt av Visa, men räknades som enhörning)
  13. Sinch
  14. MatHem
  15. Instabox (nu en del av Instabee)
  16. Zound Industries (nu Marshall Group)
  17. Fishbrain
  18. Readly
  19. Avito (såld till Naspers, men räknades som enhörning)
  20. Northmill
  21. Quinyx
  22. Lifesum
  23. Trustly
  24. Truecaller
  25. Acast
  26. Storytel
  27. Kambi
  28. LeoVegas (nu uppköpta)
  29. G-Loot
  30. Mentimeter
  31. Tobii
  32. Neo4j
  33. Peltarion (AI)
  34. Candela (elbåtar)
  35. H2 Green Steel
  36. Heart Aerospace
  37. Cake (elbikes)
  38. Kive (AI-plattform för kreatörer)
  39. Minna Technologies
  40. Flow Neuroscience
  41. Doctrin (healthtech)
  42. Sana Labs (AI-lärplattform)
  43. Doconomy (fintech)
  44. Trine (impact investment)
  45. Winningtemp (HR-tech)
  46. Climeon (grön energi)

FOTNOT: Exakt vilka bolag som räknas som enhörningar kan variera mellan olika källor beroende på när värderingen gjordes och om bolagen är onoterade.

Källor:

  • State of the Swedish Tech Ecosystem 2025, The Swedish Tech Council
  • Atomico’s State of European Tech 2024
  • Dealroom 2025 Reports

Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.