måndag 7 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Prolight räds inte sura investerare

|  
|  

Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det är kostsamt att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

Prolight utvecklar utrustning för så kallad patientnära blodanalys, som är snabb och kan användas utanför laboratorier. Flera patent har kommit in nyligen och aktien blev den som gick bäst av alla skånska börsbolag under första kvartalet i år. Vilket Rapidus berättade om här.

Ulf Bladin.

Aktien stod då, i slutet av mars, i 65 öre. Nu vill bolaget resa 100 Mkr till kursen 20 öre. Aktien har alltså gått ned med cirka 70 procent, varav 40 procent skedde på torsdagen.

100 Mkr är en rejäl summa i förhållande till bolagets aktuella börsvärde på cirka 160 Mkr.

Emissionslikviden ska enligt bolaget räcka till valideringar och tillverkning av produkten fram till ett slutligt kliniskt prestandatest på akutmottagningar. För att genomföra prestandatestet kommer dock bolaget att söka ytterligare finansiering via ett partnerskap.

– Det är kostsamt att utveckla högteknologiska instrument, tester och inte minst att genomföra stora kliniska studier. Dessutom är tillverkningskostnaderna högre vid pilottillverkning. De faller efterhand vid serietillverkning, svarar Ulf Bladin på mail och fortsätter:

– Ju mer dokumentation och optimering av vårt system som vi kan ta fram inför den finala kliniska prestandastudien desto lägre blir risken för att framgångsrikt kunna genomföra studien på akutmottagningar vilket även ökar intresset för en framtida industriell aktör att ingå partnerskap. Samtidigt ökar värdet på bolaget signifikant.

Prolights testutrustning, vid namn Psyros, ska möjliggöra tidiga provsvarsresultat med laboratorieprecision redan när patienten undersöks första gången, till exempel på en akutmottagning. Detta adresserar ett stort och växande behov av snabb och träffsäker diagnostik, skriver bolaget.

Inga garanter

Det finns teckningsförbindelser för 13 Mkr av den aktuella emissionen och självförtroendet är det inget fel på, trots det kärva investeringsklimatet inom life science.

”Styrelsen har valt att genomföra företrädesemissionen utan att handla upp emissionsgarantier med externa garanter då bolaget bedömer att det finns ett starkt aktieägarstöd för att tillgodose kapitalbehovet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Prolight uppger att den globala marknaden för testutrustning med den enskilda biomarkören troponin, vilken är den som bolaget går in för, i fjol uppgick till cirka 1,6 miljarder dollar, mostsvarande cirka 15 miljarder kronor.

Gunnar Wrede

Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.