tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mistbase-grundaren laddar om

|  
|  

Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

Michal Stala grundade Mistbase tillsammans med Magnus Midholt 2015, med bakgrund från Ericsson och Sony Mobile i Lund. Bolaget utvecklade hård- och mjukvara för trådlös kommunikation mellan uppkopplade enheter. Bara några år senare, 2017, sålde de företaget till processortillverkaren ARM som lär ha betalat mellan 120 och 150 Mkr.

Sedan dess har Michal Stala hållit en relativt låg profil som affärsängel med investmentbolaget Mist Ventures och som styrelseledamot. Men nu är det dags för en ny entreprenörsresa.

Michal Stala

Peak Energy har utvecklat en teknik för energioptimering kopplat till elfordon och elbilsladdare. Strategin är business-to-business där kunderna till exempel kan vara återförsäljare av laddningssystem eller elhandelsbolag som i sin tur vill erbjuda sina kunder tjänsten som ett mervärde. Men grundtekniken skulle potentiellt kunna användas även inom andra områden än elbilsladdning, menar Michal Stala.

“Det kommer att rassla till innan sommaren tror och hoppas vi.”

Michal Stala

– Vi har tre avtal på plats och avtalsdiskussioner som är aktiva, så att säga. Vissa är av strategisk karaktär, mer ett tekniskt partnerskap, och andra är mer kommersiella. Det kommer att rassla till innan sommaren tror och hoppas vi.

Bolaget är igång med en bryggrunda med ambitionen att få in 1,5 till 2 miljoner kronor, varav ungefär 500 000 kronor externt. Före rundan ägs bolaget till cirka 85 procent av grundarkretsen, där Mist Ventures ingår, och resterande av ängelinvesterare.

– Jag och en av de andra grundarna kommer ju gå in med större delen av den här rundan. Tanken är att vi klarar oss året ut.

Söker strategiska investerare

Bryggrundan ska bana väg för en större runda mot slutet av året. Då siktar Peak Energy på att ta in mellan 5 och 10 Mkr för mellan 10 och 15 procent av bolaget, gärna från ”strategiska investerare”, om Michal Stala får välja.

– Dels kan det vara en VC och någon kan hjälpa oss i nästa runda. Dels kan det vara någon som har erfarenhet och kontakter och inom energi- och elbranschen, mobilitetsbranschen eller någon som har skalat upp SaaS-bolag, som kan komplettera oss och bidra.

Bringar reda i elprisdjungeln

I enlighet med EU-regler införs nu så kallade effekttariffer i allt fler områden. De går enkelt uttryckt ut på att ett högt effektuttag ur elnätet ”straffas” med en extra avgift utöver själva förbrukningen. Som användare sparar man alltså pengar på att undvika toppar i sin förbrukning, något som Peak Energys mjukvara hjälper till med.

En av utmaningarna är att effekttariffernas uppbyggnad skiljer sig åt mellan olika elnätsområden. Peak Energy lanserar nu tillgång till sin databas där alla tarifferna finns som en särskild produkt.

– Det är väldigt jobbigt och tidskrävande att mappa upp priser och modeller, och förstå dem. Det går ju att kolla upp på nätet för just sin region, men om man ska leverera batterier eller värmepumpar i hela Sverige som är fler än 150 regioner blir det svårt att hålla reda på. Det är en djungel och vi är vad jag förstår de enda i Sverige som har det här.

Ola Nilsson

Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.