måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bergendahls – från retail till family office

|  
|  

För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

Hässleholmsbaserade Bergendahls fick in strax över 4 miljarder kronor i Citygross-affären. Enligt Bergendahls vd Lars Ljungälv finns de mesta av Citygross-pengarna kvar i kassan.

Lars Ljungälv

”Nu arbetar Bergendahls inte enbart med retail, utan även med ansenlig kapitalförvaltning.”

Lars ljungälv

– I väntan på bättre tider har vi fyllt på kassan. Nu arbetar Bergendahls inte enbart med retail, utan även med ansenlig kapitalförvaltning, säger han.

I Bergendahls-koncernen finns idag retailverksamheten, som inkluderar butikskedjorna Eko, Glitter och Granit. Dessa omsätter cirka 3,5 mdr. Samtidigt bygger Bergendahls ut koncernens family office med placeringsverksamhet.

– Det vi har gjort sedan vi sålde Citygross är att vi har expanderat Eko-kedjan kraftigt med flera nya butiker. Eko har gått från 600 miljoner kronor till 2,5 miljarder i omsättning. Vi har också köpt smyckesmärket Safira, som nu är integrerat i Glitters verksamhet.

På själva placeringssidan har det varit mer stilla. Bergendahls största innehav i portföljen är fortsatt fastighetsbolagen Swedish Logistic Property (SLP) och Doxa samt vinproducenten och importören Viva Wine. Bergendahls har också en bred aktieportfölj med ett totalt marknadsvärde på cirka 800 Mkr. Bergendahls är även delägare i Aeternum-fonden med ett marknadsvärde på knappt 600 Mkr.

– Vi har sålt av lite i SLP, som fortfarande är en stabil affär. Även Viva Wine är stabilt, men så har vi ju Doxa som inte alls utvecklats lika väl.

Kapitalförvaltning med aktivt ägande

– Nu har vi sålt kronjuvelen Citygross och ska arbeta mer med traditionell kapitalförvaltning med ett aktivt ägande. Utöver det har vi även en del med mer trygg, stiftelseliknande förvaltning, säger Lars Ljungälv.

Enligt honom är Bergendahls helt skuldfria och koncernen har placeringsbara medel på knappt 3 mdr.

– Med kapitalet vi fick in från Citygross har vi möjlighet till större investeringar i intressanta bolag. Men det är oroliga tider och det är skönt att vi inte har gasat på. Vi ligger stilla så länge.

Är det inte köpläge nu?

– Tittar man på aktiemarknaden så har multiplarna kommit ner, men det är fortfarande inte superbilligt. Om vi väntar tills omvärldsläget lugnat ned sig kan det uppstå bra lägen för oss, både för köp av bolag och aktier.

Bergendahls har även mindre poster i bland annat Securitas, Alfa Laval och SEB.

Martin Linderoth

För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Enorama tvingas fylla på kassa igen

    First North-bolaget Enorama Pharmas kassa sinar ännu en gång. Nyemissionen tidigare i år blev inte fulltecknad och för andra gången på kort tid tvingas bolaget fylla på. Så mycket får bolaget in den här gången och så ska pengarna användas.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Aktien stiger när huvudägaren dumpar

    Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.